Министърът на финатсите Асен Василев е осъден да плати обезщетение

...
Министърът на финатсите Асен Василев е осъден да плати обезщетение
Коментари Харесай

Осъдиха Асен Василев на 5000 лв обезщетение за клевета

Министърът на финатсите Асен Василев е наказан да заплати обезщетение от 5000 лв. на някогашния народен представител от " ИТН " (ИТН) Любомир Каримански за клеветническо изказване, заяви Lex.bg.

Софийския градски съд (СГС) e постановил решение въз основа на предявен от Каримански за 26 000 лв. против Василев.

През април 2022 година, когато Каримански беше началник на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и претендент на Има Такъв Народ за шеф на Българската национална банка (БНБ), Василев два изявление за " Дарик ". По това време пък " Продължаваме промяната ", на която Василев е съпредседател, беше издигнала кандидатурата на Андрей Гюров.

В изявлението Асен Василев споделя, че Гюров има безупречна известност и на въпрос дали това значи, че Каримански няма такава, той дава отговор:

" Мисля, че това, което се видя през последната седмица, а и което той самичък сподели... той е поставил подписа си под документ, с който 1 милион, мисля, че лв., на инвеститор на банката, на която той е бил изпълнителен шеф, са били откраднати ".

Става дума за случай от 2015 година, разказан първо в изданието " Е-Вестник ", а преди две години и от " Bird ", обвързван с времето, когато Каримански е бил изпълнителен шеф на " Инвестбанк ". Тогава банката е изплатила близо 1,2 млн. лв. на обществено слаб жител, който се записал като шеф на компанията " ДИГ-94 ", която по това време водела дело против " Инвестбанк " за изчезнали пари. След като компанията спечелила делото на втора инстанция, фиктивният шеф на компанията бил вписан и банката възстановила сумата на него. Измамата била разкрита, след което компанията съумяла да си възвърне дължимото.
 Тошко Йорданов за стола в Българска народна банка: Това е политически рекет
Тошко Йорданов за стола в Българска народна банка: Това е политически рекет

Намекват, че надали не ние ще вземем и ще продължим на ГЕРБ

Пред съда Каримански пледира, че изказванията на Асен Василев са погрешни , а той не е осъждан нито за кражба, нито за друго закононарушение. В допълнение на това никой не е имал искания против него за откраднати суми с негов автограф. Каримански отхвърля и самичък да е казвал, че се е подписал под документи за кражбата на 1 млн. лв..

Затова той е изискал обезщетение от 26 000 лв., като акцентира, че изявлението на Василев е уронило престижа му в обществото , засегнало е достолепието и положителното му име, провокирало е здравословни проблеми и прочувствено напрежение у него, а и се тормозил за здравето на родителите му, които са се засегнали от опозоряването на сина им.

От своя страна Асен Василев споделя, че самата банка е удостоверила двукратно заплащане - един път по съглашението с фиктивния шеф и повторно - посредством асимилиране на гаранцията, импортирана по сметка на Върховен касационен съд за прекъсване на осъществяването на втората инстанция. Той сочи, че няма по какъв начин Каримански да се е засегнал тъкмо от неговото изявление, тъй като надалеч по-рано са били оповестени журналистически материали по случая с внушения, че става дума за машинация.

Като претекстове за взетото решение съдът излага преди всичко, че е налице неприемлива злоупотребата със свободата на словото , която води до накърняване на непознати права и законни ползи. Според него, с изключение на персоналното си мнение, че Каримански не има нужните нравствени качества за Българска народна банка, Асен Василев е внушил на публиката негова съпричастност към лъжлива скица за 1 млн. лв..

В решението на съда, се споделя още, че на фона на негативното си мнение, на каквото несъмнено всеки има право, Василев е изразил изказване, което прекрачва границите на свободата на мнение. Дори и подписът под съглашението да е положен от Любомир Каримански като изпълнителен шеф на " Инвестбанк " АД през 2015 г ., този факт е преднамерено поднесен от Василев и внушава съпричастност на ищеца към незаконно действие.

Влязлото в действие въззивно решение предстои на осъществяване , а сключването на съглашение с кредитора не е противоправно действие, а израз на благосклонност за дефинитивно споразумяване на финансовите връзки сред правните субекти. Неправомерното фактическо заплащане на привиден представител на кредитора или непозволено асимилиране на гаранцията, импортирана по сметка на Върховен касационен съд според член 282, алинея 2 от Граждански процесуален кодекс не води до извода, че представителят на банката е участник в увреждането на представляваната от него институция. С други думи, даже и подписът под съглашението фактически да е положен от Любомир Каримански, внушението, че това е задоволително, с цел да го направи съпричастен към закононарушение " кражба " е прекомерно тежко за престижа и персоналното достолепие на ищеца.

В него арбитър Григорова акцентира, че фактически Асен Василев е приказвал за към този момент прочут случай , който е добил известност в медийното пространство, а това понижава интензитета на вредите за Каримански съответно от изявлението на министъра.

" Не може да се споделят доводите на ищеца, че е бил сюрпризиран от казаното от Василев. Същевременно, изявлението изхожда от авторитетна обществена персона, което му придава спомагателна тежест и значимост в публичното схващане ", добавя арбитър Григорова, като акцентира, че мненията на Василев за Каримански са го показали като съизвършител в закононарушение, за което няма освен влезнала в действие присъда, само че и повдигнато обвиняване.

За да реши какво е справедливото обезщетение, съдът напомня ситуацията на политиците като обществени фигури , което допуска по-висок предел на толерантност към сериозни изявления.

" При отчитане на гореизложените условия, съответстващи към установяване на обективен размер на компенсацията, съдът намира, че претендираната сума от 26 000 лв. е несъразмерна. Информация с сходно наличие е била предмет на предишни журналистически изявления, а и поради професионалната биография на ищеца, ответникът не следва да носи цялостната отговорност за неналичието на трудова претовареност на Каримански. Дължимото, съгласно сегашния правосъден състав, обезщетение е в размер на 5 000 лв. ", се споделя в решението, което може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
 Ще остане ли страната на финансов автопилот?
Ще остане ли страната на финансов автопилот?

Ако не се образува кабинет, страната остава без бюджет до юни или юли
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР