Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е в челните ...

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е в челните

Ограничаването на цените на руския петрол е чиста фантазия

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън е в челните редици на апелите за ограничение на експортните цени на съветския нефт. Звучи като страхотна концепция, стига да не очаквате да проработи, написа Джулиан Лий за Bloomberg.

Има един значителен проблем. Русия печели милиарди долари от експорт на нефт. Тези долари оказват помощ за финансирането на нашествието на президента Владимир Путин в Украйна. Междувременно светът се нуждае от продължителни доставки на съветски нефт, тъй като пазарите към този момент са затегнати и никой няма свободен потенциал, с цел да компенсира загубата му. Но страните в Северна Америка, Европа и елементи от Азия желаят да прекратят притока на средства към военната машина на Кремъл.

И по този начин, какво е решението? Приходите са много елементарен артикул на размера, умножен на цената (минус някои разходи). За да намалите приходите на Кремъл, би трябвало да ударите или размера, или цената. Не желаеме да понижаваме размера, тъй че това оставя цената. Ограничете цената, на която Русия може да продава своя нефт, и ще намалите приходите на Кремъл, без да удряте размера на петрола на интернационалния пазар.

Чисто, просто, чудя се за какво никой не го е правил преди. Защо Съединени американски щати не направиха това с Иран или Венецуела, вместо да наложат вторични наказания, които прекъснаха петролните потоци и повредиха връзките с комерсиалните сътрудници в Азия? Може би главната причина е: има доста дребен късмет фактически да проработи.

Според проекта застраховката ще бъде удържана на товари, за които купувачът заплаща на Русия повече от към момента неопределена цена. Тъй като към 95% от международния танкерен флот е застрахован посредством Международната група на клубовете за отбрана и обезщетение (International Group of Protection & Indemnity Clubs) в Лондон и някои компании, основани в континентална Европа, възбраната сигурно е осъществима. Но не съм уверен, че е задоволително.

Европейският съюз преди малко завърши няколко седмици на брутални вътрешни разногласия за петролните наказания против Русия. Тези наказания, даже разводнени от първичните оферти, включваха възбрана за застраховка. Москва към този момент стартира да вкарва опция на P&I клубовете, предлагайки застраховка посредством Руската национална презастрахователна компания. Това може да е задоволително за някои от индийските и китайските компании, които в този момент обезпечават по-голямата част от пазара за съветски недопечен нефт.Планът, налаган от Йелън, ще изисква Европейски Съюз да анулира глобите, с които преди малко се е съгласил - не е привлекателна алтернатива след тежките договаряния, през които блокът мина, с цел да ги одобри от всичките 27 членки. Не виждам доста европейски страни да желаят да се спогодят за нови наказания, които биха разрешили на китайски и индийски компании да купуват недопечен нефт с огромни отстъпки, до момента в който на техните лични е неразрешено да купуват на каквато и да е цена. По-вероятно е възбраната на Европейски Съюз за морския импорт на съветски недопечен нефт и рафинирани артикули да отпадне дружно с тази за застраховката.

Така че в последна сметка няма да се опитаме да понижим размера на съветския експорт на нефт с вярата — а това към момента ще бъде единствено вяра — да успеем да понижим цената му. Но цената на съветските доставки на недопечен нефт към този момент е наранена.Данните на съветското министерство на финансите демонстрират, че след началото на офанзивата против Украйна през февруари, цената на съветския референтен изхабен клас Urals е паднала спрямо Brent, международен индикатор, основан на недопечен нефт, създаден в Северно море. Тази отстъпка беше приблизително съвсем 35 $ за барел сред средата на април и средата на май, макар че се сви малко през идващия месец, като се усили от приблизително 1,50 $ за барел през 12-те месеца преди нашествието.

Увеличаващата се отстъпка евентуално коства на Русия към 7 милиарда $ доходи от нейния морски експорт на недопечен нефт, спрямо това, което би спечелила, в случай че Urals резервира историческата си ценова връзка с Brent. Цифрата ще нарасне до 10 милиарда $ до края на юли.

Най-голямата спънка за ограничение на цените на съветския нефт обаче е, че Путин просто споделя: "Не ". Как принуждавате Русия да продава своя нефт с външно наложена отстъпка?

Можете да зададете таван на равнище, което подсигурява дребна позитивна възвръщаемост за съветските петролни компании с вярата, че ще решат, че към момента си коства да изпомпват количества, само че те не са тези, които вземат решението. Техният нефт се придвижва на пазара (или непосредствено, или до терминали за експорт на съветския бряг) посредством тръбопроводна мрежа, която е благосъстоятелност на съветската страна. Путин просто би трябвало да затвори клапаните на тези тръби и фирмите не могат да изнасят, даже и да желаят.

Руският президент към този момент сподели, че стопанската система на страната е от второстепенно значение за неговите империалистически упоритости, до момента в който войските му опустошават Източна Украйна. Неговото пресмятане съвсем несъмнено ще бъде, че спирането на износа на съветски нефт ще нанесе повече вреди на стопанските системи на купувачите в Европа, в сравнение с Русия. Така че е безнадеждно да чакаме той да се съгласи с ограничаването на цените, наложено от Запада.

Джулиан Лий е петролен пълководец на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за световни енергийни проучвания.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg