Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средногодишната инфлация в

...
Министърът на финансите Асен Василев заяви, че средногодишната инфлация в
Коментари Харесай

Асен Василев: 3% средногодишна инфлация у нас според ЕЦБ

Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че средногодишната инфлация в България ще бъде 3 на 100 по данни на Европейската централна банка и Европейската комисия.

Министър Василев е в Гент за присъединяване в съвещанието на министрите на стопанската система и финансите от Европейски Съюз, съобщи БНР.

Той предвижда, че ротацията в държавното управление ще се състои.

Всички прогнози демонстрират, че критерият за инфлация - последният, който не сме изпълнили, с цел да се присъединим към еврото, ще бъде изпълнен тази година и ще можем да се присъединим към еврозоната през 2025 година, бе безапелационен министър Василев.

На въпрос дали проблемите, които в този момент се обрисуват към ротацията на държавното управление по някакъв метод ще попречват това, Василев отговори:

" Разбира се, влизането в еврозоната изисква постоянна среда и постоянно държавно управление, остава единствено Законът за приемане на еврото, който е за консултация в Европейската централна банка – само че е чисто механически.Успяхме да придвижим тежки законодателни промени, които доста време отлежаваха и в този момент те би трябвало да проработят в интерес на жителите. " - уточни финансовият министър в отговор на въпрос за настояванията за регулаторите.

" Не мисля, че меморандумът на ПП-ДБ е препъни камък, регулаторите би трябвало да стартират да работят в интерес на жителите. Меморандумът в действителност предлага развой по какъв начин да се избират членовете на тези регулатори - с авансово регулиране, с публични разисквания, с присъединяване на Неправителствени организации бранша, с цел да не е процесът единствено чисто политически, с ясно разделяне кой кого номинира в този развой и с цел да не стои това, по какъв начин да кажа прекомерно нереално, регулатор като КЕРВ дефинира каква ще е цената на тока, каква ще е цената на газа. Един регулатор като Комисия за защита на конкуренцията споделя има ли или няма монопол и надлежно има ли или няма картелно деяние в избрани промишлености. Ние сме подготвени да дискутираме тъкмо по какъв начин това ще бъде реализирано. От тук нататък, в случай че има други оферти, дано да ги чуем. " - сподели министърът.

Според осведомени източници, в случай че в обединението се схванат по този въпрос, другият - с ротацията, ще се реши за 30 секунди.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР