Министърът на финансите Асен Василев утвърди новите образци на декларации

...
Министърът на финансите Асен Василев утвърди новите образци на декларации
Коментари Харесай

Нови декларации за данъчни облекчения за деца

Министърът на финансите Асен Василев утвърди новите мостри на заявления за прилагане на данъчни облекчения за деца и деца с увреждания за 2023 година, оповестиха от Националната организация за приходите. Декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца по член 22в, алинея 8 и декларация за прилагане на данъчните облекчения за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица са оповестени в уеб страницата на Националната организация за приходите, където има мостри и на служебните бележки за облагаеми и необлагаеми приходи.

Формулярите са одобрени от Министъра на финансите и с тях облекчението ще може да бъде заявявано през декември посредством работодателя, а по време на данъчната акция следващата година – посредством Национална агенция за приходите.

Изчислението на сумата за приемане се прави въз основа на облагаемите приходи на родителите през 2023 година, като те ще получат надлежно: до 600 лева за едно малолетно дете, до 1 200 лева за две и до 1 800 лева за три и повече деца.

За развъждане на едно дете с увреждания понижението на годишната данъчна основа и за тази година е в размер на 12 000 лева, а сумата за приемане е до 1 200 лева От Национална агенция за приходите в Хасково обръщат внимание, че родителите на деца с 50 и с над 50% увреждания имат право и на двете данъчни облекчения.

Родители, които през цялата 2023 година са били в майчинство, не могат да употребяват данъчните облекчения.

Данъчното облекчение обаче може да се употребява от другия родител. Облекченията се употребяват единствено от единия родител. Ако обаче размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата може да се употребява от другия. ой би трябвало да подаде годишна данъчна декларация по член 50 от Закон за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година Сумарно размерът на данъчното облекчение, употребен от двамата родители, не би трябвало да надвишава посочения нагоре размер, избран съгласно броя на децата.

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР