Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината

...
Министърът на финансите Асен Василев участва в първото за годината
Коментари Харесай

Асен Василев призова Съвета ЕКОФИН за бързо решение за използването на замразените руски активи

Министърът на финансите Асен Василев взе участие в първото за годината постоянно съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което се състоя в Брюксел. В рамките на дневния ред Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа целите си в областта на финансите и стопанската система за първите 6 месеца на годината. Съветът утвърди заключенията по отношение на отчета за механизма за предизвестие за 2024 година и годишния преглед на устойчивия напредък за 2024 година Съветът също по този начин утвърди рекомендацията за 2024 година по отношение на икономическата политика на Еврозоната.

Европейската комисия показа настояща информация по отношение на икономическата и бюджетна обстановка в Украйна. Министрите разискаха финансовата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна и напредъка в работата по потреблението на замразените и обездвижени съветски активи. Министър Василев съобщи, че обстановката в Украйна става сериозна, заради което Европейски Съюз би трябвало да работи бързо. Изрази страдание, че през декември 2023 година не беше реализирано съглашение по Механизма за Украйна, както и вяра, че това ще стане при започване на февруари. Според министъра Европейски Съюз не може да си разреши поддръжката за Украйна да се обвързва с вътрешни или други проблеми на Съюза. От самото начало България мощно поддържа и ще продължи да поддържа Украйна. В умозаключение, министър Василев прикани за ускорение на работата по намирането на решения за потребление на приходите от замразените и обездвижени съветски активи. Всички решения, свързани с потреблението на тези активи, би трябвало да бъдат в строго сходство с интернационалното право.

Министрите предоставиха насоки за по-нататъшна работа с оглед срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки от Г-20, която ще се организира на 26-29 февруари 2024 година, в Сао Пауло, Бразилия. Съветът упълномощи Икономическия и финансов комитет да завърши мандата на Европейски Съюз за тази среща.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР