Министърът на финансите Асен Василев спука бюджета. Събирането на приходите

...
Министърът на финансите Асен Василев спука бюджета. Събирането на приходите
Коментари Харесай

Трагични данни на МФ: Асен не само счупи бюджета. За компенсация дори иска вдигане на редица данъци

Министърът на финансите Асен Василев спука бюджета. Събирането на приходите в държавната хазна изостава от проекта за годината. Основната причина за това е понижение на приходите от Данък добавена стойност от импорт, демонстрират данни на Министерство на финансите (МФ). За да компенсират това закъснение, от министерството оферират повдигане на редица налози и ексцентрични решения за 2024 година, предава Труд.
Към края на септември приходите в държавния бюджет са 28,5 милиарда лева, което е единствено 69,9% от плануваното за цялата година. Ако приходите в хазната вървят отмерено през месеците от годината, до края на септември би трябвало да са събрани 75% от годишния проект, с цел да може до края на декември плануваните доходи да бъдат изпълнени. Забавянето на приходите в хазната се дължи на данъчните приходи, които до края на септември са едвам 67,7% от годишния проект. И съответно на приходите от Данък добавена стойност, които са изпълнени на 68,3% от проекта.
През предходната година приходите от Данък добавена стойност са вървели по-добре и към края на септември са били изпълнени на 73,4%. Въпреки това в края на 2022 година събраните суми от Данък добавена стойност са били на 95,7% от проекта, а постъпленията са били с 688,7 млн. лева по-малко от плануваните. Сега обстановката с Данък добавена стойност е още по-лоша.
От януари до септември постъпленията от Данък добавена стойност са 11,6 милиарда лева, което е със 145,3 млн. лева по-малко от същия интервал на предходната година. Причината е понижение на постъпленията от Данък добавена стойност от импорт.
Постъпленията от Данък добавена стойност при покупко-продажби в страната към септември възлизат на 7,141 милиарда лева и нарастват с 713,6 млн. лева (+11,1%) по отношение на предходната година. Но приходите от Данък добавена стойност от импорт са 4,466 милиарда лева и понижават с 858,9 млн. лева (-16,1%) по отношение на 2022 година
Влияние върху приходите от Данък добавена стойност при импорт оказват и междинните борсови цени (в долари) на суровините, които образуват съществена част от вноса от страни отвън Европейски Съюз, написа в разбор на МФ. През първите девет месеца на годината има спад на приходите от Данък добавена стойност при вноса на всички групи артикули.
Оказва се, че от МФ са употребявали неверни прогнози за цените на внасяните първични материали при създаването на бюджета за 2023 година Ако бюджетът беше признат в естествените периоди до края на предходната година, това би било обяснимо. Но приемането на бюджета закъсня и той беше обнародван в “Държавен вестник ” на 1 август 2023 година А към края на септември, или единствено два месеца след обнародването, се вижда, че приходите от Данък добавена стойност изостават от проекта.
За да бъдат нараснали приходите и да бъдат обезпечени пари за пенсии, от Министерство на финансите предложиха редица промени в данъчните закони, които да влязат в действие от 2024 година Например част от приходите по цивилен контракти да бъдат облагани като пари от заплата, което действително е нарастване на налозите. Планирано е Данък добавена стойност за заведенията за хранене да се върне на 20%, което ще бъде платено от клиентите в заведенията. От МФ предложиха и въвеждането на бонуси за подадени доноси в Национална агенция за приходите, както и хората да събират всичките си касови бележки, с цел да може на човек със междинна заплата да му върнат по 1,30 лева на месец от платения Данък добавена стойност.
Капиталовите разноски са единствено 28,5% от плануваните за годината
Няма да има пари за пътища
Разплатени са 1 милиарда лева
Заради изоставането на приходите в бюджета, огромна част от плануваните за годината разноски за пътища ще бъдат орязани, излиза наяве от данните на Министерство на финансите. Към края на септември направените финансови разноски са 1 милиарда лева, или единствено 28,5% от проекта за цялата година.
По принцип множеството финансови разноски са в края на годината, когато ведомствата се разплащат с компаниите. Но през предходната година към края на септември направените финансови разноски са били 22,4% от проекта, а към края на годината са достигнали 76,3% от заложеното в бюджета. Тоест направените разноски са били със 754 млн. лева по-малко от плануваното.
Сега това ще бъде повторено, а орязването на разноските стопира ремонтите на пътища и строителството на автомагистрали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР