Министърът на финансите Асен Василев оттегли подкрепата на министерството за

...
Министърът на финансите Асен Василев оттегли подкрепата на министерството за
Коментари Харесай

Поради отпадналите мерки за събираемост. Министерството на финансите се отрече от бюджета

Министърът на финансите Асен Василев отдръпна поддръжката на министерството за Бюджет 2023. Това стана на съвещание на отрасловата бюджетна комисия към среднощ в понеделник. Причината е, че текстове за по-висока събираемост отпаднаха при второто четене на законопроекта в отрасловата бюджетна комисия.

е изчислена при недостиг от 2,5 на 100 на касова основа и 3 % на начислена основа, с цел да бъде спазен критерият за влизане в еврозоната. Не са планувани повдигане на налозите и орязване на обществените разноски. Минималната работна заплата е разчетена при 780 лева, а в средносрочен проект от 1 януари 2024 година тя ще се пресмята като 50% от междинното заплащане за страната.

Предложенията за прекрояване на бюджета импортиран от Асен Василев бяха на ГЕРБ, подкрепени главно от " ИТН " и " Възраждане ". Всичко това принуди в края на съвещанието Василев да разгласи, че не поддържа бюджета в този му тип, а Тошко Йорданов от " ИТН " му предложи да си подаде оставката.

В края на съвещанието на комисията министър Асен Василев съобщи:

" Поради отпадналите ограничения за събираемост Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ".
Какво беше отхвърлено
Едното отхвърлено предложение е заплатите на чиновниците да се изплащат единствено по банков път. Тази мярка беше ориентирана за компаниите с над 50 чиновници, както и към ресторантьорския отрасъл. Отхвърлена беше и концепцията клиентите, които не получават касова записка в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата. Отпадна и предлагането за представянето на постоянна отчетност пред Националната организация за приходите (НАП) на касовите наличия във компаниите.

С тези ограничения Асен Василев целеше да усили събираемостта на Данък добавена стойност.

" Отнехте инструмент за надзор и събираемост на налозите. Стана ясно, че Национална агенция за приходите не би трябвало да ползва този инструмент ", съобщи Василев.
На никого не му пука за събираемостта " Всеки може да го кара през пръсти, стига да се обади на някоя парламентарна група ", сподели Василев представен Той сподели още, че преди да стартира гледането на бюджета в пленарна зала ще даде на народните представители сумата, която бюджетът ще загуби поради неприетите ограничения. По думите му това са стотици милиони левове.
Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че бизнесът в България заплаща ниски налози и е недопустимо да се лишават принадлежности за данъчен надзор на финансовото министерство. Според него към този момент на никого " не му пука " за събираемостта.

В понеделник бюджетната комисия дефинитивно утвърди текстовете на Бюджета, като обезпечи по-високи заплати в редица ведомства като Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите, Митниците и други.

По-големите разноски обаче би трябвало да бъдат съпроводени и с по-висока събираемост.

Предстои всички текстове да бъдат гласувани дефинитивно в пленарната зала в четвъртък.
Остава дерогацията на съветски нефт
Бюджетната комисия не утвърди да отпадне и дерогацията за съветския нефт. Предложението беше на депутата от ГЕРБ Делян Добрев . Той предложи кабинетът да предприеме ограничения по отвод от дерогацията, влезнала в действие от 5 декември на изтеклата година, която разрешава на България да продължи да внася съветски нефт, който се преработва в " Лукойл Нефтохим Бургас " до края на 2023 година

Според Добрев от дерогацията не печели нито бюджетът, нито потребителите, които и с съветски, и с неруски нефт ще заплащат все толкоз за горива. Според данни от Българската петролна и газова асоциация " Лукойл " внася петрола на стойност 1 ст. по-евтино от цената, на която би влезнал нефт от сорта брент. Добрев добави, че по този метод компанията лишава потребителите от опция печелейки суми, с които финансира режима на Путин и войната в Украйна.

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната - Демократична България " предложи 30-дневен период, който държавното управление да изготви разбор за следствията от подобен отвод и тогава да се вземе решение.

Асен Василев изясни, че България може да се откаже от получената дерогация с решение на държавното управление или на Народното събрание и не се постанова да желае това от Брюксел.

България получи изключение от европейските наказания против Русия, наложени поради войната ѝ против Украйна. Благодарение на него страната стана единствената от Европейски Съюз, която може да внася съветски нефт по море.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР