Министърът на финансите Асен Василев отказа да се извини на

...
Министърът на финансите Асен Василев отказа да се извини на
Коментари Харесай

Асен Василев: За истината не трябва да се извинявам

Министърът на финансите Асен Василев отхвърли да се извини на работодателите, че назова част от тях некомпетентни, откакто не могат да изкарат положителни заплати на служащите си. Упрекът му прозвуча по време на съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие, а работодателите желаеха Асен Василев да им се извини за думите си.

" За истината не би трябвало да се оправдавам ", съобщи финансовият министър в изявление по БНР.

" Истината е, че сега, в случай че погледнем продуктивността на труда, България е към малко на 50% от междинната работливост на труда в Европейски Съюз. Ако погледнем равнището на възнаграждение, нашето възнаграждение е към 26% от междинното в Европейски Съюз. Т.е. продуктивността на труда доста изпреварва заплащането. Има доста аргументи за това ", добави той.

" Но истината е, че в случай че в действителност има работодатели, които не могат да обезпечат задоволително добра организация и задоволително добър артикул, тъй че един служащ да отбрани 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара ", удостовери позицията си финансовият министър.

Асен Василев обаче се съгласи с мнението на работодателите, че страната е неприятен шеф.

" Затова има вицепремиер по дейно ръководство, който работи в посока да се вдигне успеваемостта и да се понижат хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и организации ще си създадат нови щатни написания и нови равнища на възнаграждение, тъй че в границите на съществуващия бюджет за личен състав, който имат, да имат по-малко личен състав, който да работи по-ефективно и да е по-добре заплатен ".

Василев заяви още, че се чака до края на март, най-късно - началото на април, Планът за възобновяване и резистентност да получи утвърждението на Европейската комисия.

Според него договарянията с Европейската комисия по българския проект не са лесни, само че се чака страната ни да има утвърждение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по избрани планове.

Финансовият министър акцентира, че дефицитът в бюджета по Маастрихтските критерии е към 2,5%, а не над 4%, тъй като не би трябвало да бъдат регистрирани ограниченията за Covid-19, както е във всички страни в Европа.

" Има взето решение за тази година, че Covid парите не се включват в оценката на недостига. Така че там сме дори по-добре от критериите ".

Финансирани са съответните планове, които армията е декларирала за рационализация, зави Василев и посочи:

" Има заделени 77 млн. лв. за превъзмогване на некомплекта и за привеждане на армията в боеспособен тип.... Има много средства, които са заложени за армията. Те са заложени леко изпреварващо от това, което е в многогодишната стратегия за Българската войска ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР