Министърът на финансите Асен Василев обяви, че президентът Румен Радев

...
Министърът на финансите Асен Василев обяви, че президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Асен Василев: Учудващо е, че президентът защитава интересите на Русия и Газпром

Министърът на финансите Асен Василев разгласи, че президентът Румен Радев не се държи като бранител на националния интерес, а пази този на " Газпром ". Повод за коментара му е това, че държавният глава сезира Конституционния съд е смяната в законодателството, с която от 13 октомври бе въведена такса от 20 лева на мегаватчас за транзитирания през България съветски газ, който се доставя на Унгария, Сърбия Северна Македония.

" Учудващо е, че президентът на републиката не пази националния интерес, най-малко не го пази по този начин като аз го разбирам. Националният интерес е ползата на Република България, а не Руската федерация и на " Газпром ". С това си деяние той се разгласи като бранител на " Газпром " в прорез с българския народен интерес и политиката на България и Европейски Съюз, както се организира провежда от нашето държавно управление. Това е позор за президентската институция ", акцентира Василев.

Министърът изясни, че постъпката на Радев няма да спре осъществяването на закона. От 13 октомври таксата се събира, чакаме на 14 ноември първите приходи като се известени всички компании, които употребяват газопреносната мрежа на България, увери Василев. Допълни, че е въпрос на доказване, че газът не е съветски, с цел да бъдат освободени от таксата.

На въпрос уточни, че никоя страна или компания не може да оспорва по правосъден ред въведената такса, тъй като горивото по това трасе не нараства в никоя от страните, за които отива. Напомни, че таксата се дължи от " Газпром ", която употребява мрежата през България, а съветската компания образува доставната си цена в точката само че снабдяване на горивото, което е отвън територията на България.

Ако " Газпром " не съблюдава това условие, то има поредност от ограничения, които могат да се вземат против неизряден, длъжник, изясни Василев. Усвояването на банковата гаранция, дадена от съветската компания, с цел да транзитира през България, е една от стъпките. Не уточни размера на тази гаранция.

Очакването на ръководещите е от таксата за година в държавния бюджет да постъпят 2.5 милиарда лева

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР