Министърът на финансите Асен Василев, който днес бе в Благоевградзаяви

...
Министърът на финансите Асен Василев, който днес бе в Благоевградзаяви
Коментари Харесай

Асен Василев в Благоевград : Постигнахме съгласие с ГЕРБ-СДС и ДПС да бъдат направени корекции единствено в капиталовата програма в бюджета за 2024 г.


Министърът на финансите Асен Василев, който през днешния ден бе в Благоевградзаяви пред публицисти, че по време на срещата с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи в петък са се разбрали да бъдат направени корекции само в финансовата стратегия, записана в проектобюджета за следващата година. Пред публицисти в Благоевград Василев сподели, че вместо плануваните 12 милиарда лв., са се разбрали финансовите разноски да са 10 милиарда лв. или с 25 % повече по отношение на тазгодишната.

„ Два милиарда и 400 млн. лв., които не бяха авансово планувани в истинското обмисляне, които сложихме от новата вноска на газа, против които имаше в допълнение направени вложения - финансови разноски, в действителност отпаднаха от общата рамка на бюджета “, изясни Василев.

„ Що се отнася до финансирането на образованието - това, което ние чуваме, е, че всички са извънредно удовлетворени. Знаете, резервира се 125 % на учителските заплати, забележителното са увеличени парите за просвета и висше обучение. В културата също има доста нарастване на парите – има 15 % нарастване на стандартите, настрана има 28, 5 млн. лв., които са за действителна активност по методика на Министерството на културата “, изясни още той.

Василев добави, че в петък е провел среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалища. „ Те споделиха, че желаят да ревизират каква планова подготвеност за действия имат и в действителност да се работи по-активно, с цел да могат тези средства да доближат до тях “, добави министърът. Той напомни, че през 2021 година са отпуснали 12 млн. лв. по този метод, само че те са се върнали в бюджета, тъй като Министерството на културата не е съумяло да се провежда тогава.

Относно финансирането за общините, Асен Василев сподели, че в никакъв случай не е делил и няма да дели общините на „ наши “ и „ ваши “. „ Винаги критериите са били едни и същи “, сподели Василев,предава бта.

Още в държавната стратегия сме заложили да има 1 милиарда лв. за общински планове, по метода, по който имаше Фонд за общински планове през 2022 година В този 1 милиарда лв. има съответни параметри, с които общините могат да аплайват. Това, което сътрудниците от ГЕРБ-СДС желаят е този лист с планове да бъде признат със закона за бюджета, а не да се работи с общините както беше преди този момент. Това не е никакъв проблем, по принцип е добре Народното събрание да изгласува листата. Единственото въпросът е във времето – дали ще стигне времето на общините да се провеждат до приемането на бюджета, разяснява Асен Василев. Той добави, че може да се намерения за хибриден вид – общините, които са подготвени с планове, да минат на гласоподаване през Народното събрание, а другите да бъдат гласувани, когато са подготвени.

Има общини, които са в положително финансово здраве, има и такива, които са банкрутирали. Има 8 общини, които са включени в оздравителната стратегия на държавното управление, добави Василев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР