Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уведоми депутатите от енергийната комисия,

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уведоми депутатите от енергийната комисия,
Коментари Харесай

Теменужка Петкова сезирала КЗК и КЕВР за цената на тока на борсата

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова уведоми депутатите от енергийната комисия, че е сезирала Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР за цените на Българската самостоятелна енергийна борса през последния месец.

Тя е упорствала те да извършат инспекция има ли проблем при търговията на свободния пазар и в случай че има, да се търси решение, сподели тя.

Енергийната комисия в Народното събрание се събра, като предложения работодателите и търговците на ток, както и компаниите от държавната енергетика, с цел да се разиска обстановката на свободния пазар на електрическа енергия.

Министър Петкова показа и концепция, която се е породила в търсене на решение дружно с БЕХ, и това е основаване на специфична платформа на борсата, на която да се търгува електрическа енергия, само че единствено за огромните индустриални предприятия. Подобни разновидности имало във Франция и в Румъния. Петкова през вчерашния ден разговаряла с Клаус-Дитер Борхард, началник на вътрешни енергийни въпроси в Европейска комисия, с цел да показа тази нова концепция. Тепърва обаче ще се търси утвърждение на комисията.

Петкова сподели още, че държавната енергетика дава 63,4 % от електрическата енергия. Тя изброи и цифри за предлагането на ток на борсата от държавните сдружения. За полугодието те са пуснали на борсата 2,78 милиона мегават/часа, а са купени 2,46 милиона на платформата " Ден напред ". На платформата за двустранни контракти разликата сред препоръчани и купени количества е 1,27 милиона мегават/часа.

17 сигнала имало в борсата към КЕВР за възможни нарушавания при търговията. Днес сутринта е пристигнал 18-тият. Това заяви ръководителят на регулатора Иван Иванов.

След промени в закона КЕВР е задължена да прави следствия за операции на борсата, корист с информация и така нататък Иванов обаче посочи, че следствието трае най-малко 4 години, като даде образец с други европейски страни.

Индустриалците бяха безапелационни, че за миналия интервал от годината токът на българската борса е бил с най-висока цена в Европа. Председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че с тази цена българската промишленост е с няколко метра обратно от съперниците си. Това яде заплатите на заетите, което той назова кражба.

Той настоя, че цените са манипулирани и е въпрос на национална сигурност, защото колкото е по-скъп токът, толкоз са по-високи цените на стоките и услугите.

Красимир Тачев сподели, че има търгове за избрани компании.

Константин Стаменов, началник на БФИЕК, съобщи, че някои от търговците приключват преди малко подписани контракти с предприятията, което не е обикновено и с тези цени на електрическата енергия се изземват парите за вложения в предприятията.

В отговор на въпросите Петкова съобщи, че всичките тези проблеми, които се разискват, ще бъдат решени с цялостната либерализация на пазара и с пазарните обединявания със съответните страни.

За да стане това обаче, първото изискване е да има ограничения за отбрана на уязвимите битови консуматори. Докато това стане, поетапно би могло на свободния пазар да излиза дребният бизнес, който е на ниско напрежение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР