Министърът на енергетиката Румен Радев и помощник-секретарят по международните въпроси

...
Министърът на енергетиката Румен Радев и помощник-секретарят по международните въпроси
Коментари Харесай

България подписа междуправителствено споразумение със САЩ

Министърът на енергетиката Румен Радев и помощник-секретарят по интернационалните въпроси в министерството на енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт подписаха междуправителствено съглашение за съдействие в нуклеарната енергетика, съобщи БГНЕС. (Видеото е архивно.)

Документът има за цел да сътвори рамка за задълбочаване на съдействието по плана за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " и нуклеарната стратегия за цивилен цели в Република България въз основа на правилото на взаимната полза и като се вземат поради общите ползи и цели на двете страни.



Министърът на енергетиката Румен Радев акцентира, че съглашението затвърждава уговорките на България и Съединени американски щати за стратегическо нуклеарно партньорство.

" България е страна с съвсем половинвековен опит в сигурното и надеждно ръководство на нуклеарни реактори с одобрен първокласен професионален и експертен експлоатационен запас и построен сериозен регулаторен потенциал. Съединени американски щати са водач в региона на нуклеарните технологии, сигурността и сигурността и неразпространението на нуклеарни материали с над 65-годишен опит в износа на нуклеарни сили и богат и експертен опит. Това съглашение е израз на споделената ни визия за развиване на нуклеарната енергетика ", изясни Радев.

Той уточни, че главен ангажимент както за България, по този начин и за Съединени американски щати е постигането на най-високите стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност.

С подписаното съглашение двете страни показват съдействие по плана за създаване на нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

" С това съглашение работим интензивно за реализиране на общата ни цел за по-безопасно, по-чисто и по-устойчиво бъдеще освен това осигурявайки по-достъпна и сигурна сила ", сподели още Радев.

Помощник-секретарят по интернационалните въпроси в министерството на енергетиката на Съединени американски щати Андрю Лайт означи, че за последно е бил в България през 2021 година.

" Радвам се, че след три години съм тук и подписвам това съглашение. Нямаме самообладание да работим с България. Виждаме, че България се трансформира в водач в района във връзка с декарбонизацията и енергийната сигурност ", съобщи Лайт.

Според него стратегическото партньорство в енергийния бранш ще продължи дълго.

" Това е партньорство, което ще продължи генерации напред ", счита Лайт.

По думите му подписването на съглашението е доказателство за мощното другарство и съдействие сред двете страни, а нуклеарната сила би трябвало да играе значима роля за енергийната самостоятелност на България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР