Министърът на енергетиката Росен Христов представя новата енергийна стратегия на

...
Министърът на енергетиката Росен Христов представя новата енергийна стратегия на
Коментари Харесай

За предоговарянето на ПВУ е нужна нова енергийна визия: Служебното правителство

Министърът на енергетиката Росен Христов показва новата енергийна тактика на България до 2053, оповестява Българска национална телевизия.

Отварянето на Плана за възобновяване и резистентност е немислимо без нова енергийна визия, съобщи служебният министър председател Гълъб Донев по време на представянето на нова енергийна тактика на България с небосвод до 2053.

    " Отварянето на Плана за възобновяване и резистентност е немислимо без нова енергийна визия. Основен приоритет е гарантиране на енергийната сигурност и опазване ролята на България като чист експортьор в района и балансьор. Същинският въпрос е по какъв начин в изискванията на световна рецесия и усложнена геополитика конюнктура да отговорим на тези провокации с нова визия ", уточни Донев.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ съобщи, че ГЕРБ-СДС ще поддържа по този начин препоръчаната енергийна тактика, тъй като тя ще даде опция да се предоговори Планът за възобновяване и резистентност.

Стратегията за развиване на енергетиката до 2053 включва развиване на нуклеарната енергетика като се има поради съществуването на 2 площадки за създаване на 4 нови блока като 2 от тях ще са заместващи на 5-и и 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ". И още - производството на 9 гигавата сила от ВЕИ до 2030 - 7 гигавата от слънце и 2 гигавата от вятър; създаване на ВЕЦ-ове по Дунав; гладко извеждане на въглищните мощности след 2030; отопление посредством геотермална централа; произвеждането на 1 гигават зелен водород до 2030, който да замести газа, развиване на ПАВЕЦ " Чаира ", създаване на под земята ПАВЕЦ.

    " За да имаме късмет да предоговорим Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да представим опция по зелената договорка. Трябва да определим дали ще развиваме нуклеарна енергетика или не. Това е тактика, която слага направленията и не влиза в елементи.

    Миналата година сме изнесли 1 терават ток. Благодарение на въглищата ние не сме подвластни толкоз от газ и се оправяме с рецесията. Потреблението е към 35 теравата. България е третият експортьор на ток в Европа и тази наклонност ще се задържи и през идващите години.

    Тенденцията за дефицит на електрическа енергия в района ще продължи. Украйна от експортьор се трансформира във вносител. Гърция от вносител желае да се трансформира в експортьор като влага във ВЕИ-та. Нашата тактика е била да си партнираме с всички съседи посредством транспорт и балансиране.

    Приоритетите са България да остане водач в износа. Гарантираме доходи и енергийна самостоятелност. Не бягаме от зелените цели на Европа за 55% декарбонизация.

    Фокусираме се на обективен преход в засегнатите райони. Благодаря и на синдикатите. Обсъждахме либерализацията за бита. Вървим по график да осигурим отбрана за енергийно бедните преди либерализацията на пазара ", сподели енергийният министър Росен Христов.

Министърът на околната среда и водите разясни, че задачата е декарбонизация до 2053.

    " Целта е декарбонизация до 2053. Сега е момента за взимане на решения и чертане на явен път за стабилно развиване на нашата страна. Тази визия отваря виновната задача, че след всеки приоритет стои капиталова задача и екооценка и аз ви споделям, че компромис с околната среда няма да се прави ", увери тя.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР