Министърът на енергетиката Александър Николов разговаря в Белград с вицепремиера

...
Министърът на енергетиката Александър Николов разговаря в Белград с вицепремиера
Коментари Харесай

Министър Николов обсъди със сръбския вицепремиер Зорана Михайлович възможностите за интеграция на общи енергийни пазари

Министърът на енергетиката Александър Николов беседва в Белград с вицепремиера на Сърбия и министър на минното дело и енергетиката проф. доктор Зорана Михайлович и разиска с нея вероятностите пред двустранното съдействие в бранша.

Основна тематика на срещата бе интеграцията на общи енергийни пазари. Двамата изрекоха мнение, че по този метод Западните Балкани биха били по-видими през призмата на общия енергиен пазар на Европейски Съюз. Тази тематика е извънредно значима за българската енергетика, тъй като балансира целия район, бе очебийно на разискването.

Важна част от диалога бе устойчивостта и сигурността на системата в подтекста на интернационалното повишаване на цените на енергоносителите и възможна заплаха от нарушение редовността на интернационалните доставки. В средносрочен проект следва да се създаде общ метод за спешни проекти и ограничение на отрицателните резултати при настъпване на опасности. В полето на промяна и декарбонизация бяха набелязани и благоприятни условия за общи планове за ВЕИ.

Министър Николов бе част от българската делегация за формалното посещаване на премиера Кирил Петков в западната съседка. В рамките на визитата сръбският президент Александър Вучич, министър председателят Ана Бърнабич и вицепремиерът Зорана Михайлович показаха подготвеност да дават капиталово желание при вероятно пускане на план за нови нуклеарни мощности. Двете страни разискаха и общи провокации при задачите за декарбонизация.

Доказателство за положителните двустранни връзки в енергетиката е напредъкът по построяването на междусистемната газова връзка България–Сърбия, която се чака да бъде приключена до октомври идната година. Тя ще разшири опциите за по-активно наличие на двете страни на европейския газов пазар и ще насърчи диверсификацията на доставките през Южния газов кулоар.

България води политика, съобразена с главните цели на Европейски Съюз за сигурност, конкурентоспособност и стабилно развиване, бе коментирано още на срещите. Нашата страна поддържа Сърбия в договарянията й с Европейски Съюз по глави „Енергетика“ и „Трансевропейски мрежи “ и приветства напъните й за разширение на електропреносна мрежа и газовата инфраструктура в района. Двете страни също така са част от Групата за енергийната съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Съвместната работа тук е съсредоточена върху по-добрата интеграция на пазарите на природен газ и електрическа енергия в Централна и Югоизточна Европа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР