Министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил уведомление до Джемкорп

...
Министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил уведомление до Джемкорп
Коментари Харесай

Gemcorp и IP3 уведомени, че се прекратява споразумението за зелен преход

Министърът на енергетиката Александър Николов е изпратил съобщение до " Джемкорп " (Gemcorp Holdings Ltd) и " Ай Пи 3 " (IP3) за преустановяване по взаимно документално единодушие на подписания на 23 март 2022 година необвързващ меморандум за съгласие, оповестиха от ведомството му в четвъртък.

С това Николов е извършил решение, взето на оперативно съвещание на Министерския съвет на 20 юли 2022 година

Заедно с уведомлението, на страните е изпратено и подписано от министъра на енергетиката в допълнение съглашение, което урежда връзките по отношение на прекратяването на меморандума, добавя се в известието на енергийното министерство. Не се показва обаче какво планува това в допълнение съглашение.

До развалянето на съглашението се стигна след публични и парламентарни диспути за подписания в края на март меморандум https://www.mediapool.bg/bivsh-shef-na-vtb-kepital-i-amerikanski-generali-shte-pomagat-na-bulgaria-za-zeleniya-prehod-news333752.html за съдействие. Проблемът бе в това, че основаната във Англия компания " Джемкорп " на българина Атанас Бостанджиев е имала в предишното съветски капитали. Премиерът Кирил Петков разгласи, че службите ще ревизират компанията https://www.mediapool.bg/petkov-sluzhbite-shte-proveryat-gemcorp-nyama-da-dopusnem-samnitelni-kapitali-news334107.html и заявява, че в България няма да се позволен съмнителни капитали.

Съгласно документа за зелена промяна на българската енергетика бе оповестено, че ще донесе 1 милиарда $ вложения за подготовка на прехода, а по-късно сътрудници на " Джемкорп " и " Ай Пи 3 " оповестиха, че частни вложители са подготвени да вложат към 20 милиарда $ в новаторски и чисти планове в енергийния комплекс " Марица Изток ".

Фактът, че в " Джемкорп " в предишното присъединяване е имал съветския олигарх Алберт Адволян, а Бостанджиев управляваше лондонското сдружение " ВТБ Кепитъл " на съветската " Внешторгбанк " (ВТБ), докара до подозрения към желанията на тази компания. Бившите ръководещи от ГЕРБ подложиха ръководещите на офанзиви и внесоха искане за съставянето на сегашната краткотрайна парламентарна комисия.

В началото на юни депутатите даже образуваха краткотрайна комисия https://www.mediapool.bg/sformirana-e-parlamentarnata-komisiya-za-memoranduma-s-dzhemkorp-i-ai-pi-3-news336196.html, която да откри обстоятелствата и събитията към подписването на меморандума. На съвещанието си преди седмица тя откри, че меморандумът не е рисков https://www.mediapool.bg/komisiyata-za-memoranduma-s-gemcorp-ne-e-opasen-no-da-go-prekratim-news337888.html, само че предлагането бе за всеки случай да се приключи. Ден по-късно държавно управление взе това решение и в този момент то се привежда в деяние.

Временната комисия обаче не е завършила работата си и по-късно в четврътък ще има нейно съвещание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР