Министърът на екологията в кабинета на Иван Костов Евдокия Манева

...
Министърът на екологията в кабинета на Иван Костов Евдокия Манева
Коментари Харесай

С липса на експертиза във водния сектор обясни кризата в Перник Евдокия Манева

Министърът на екологията в кабинета на Иван Костов Евдокия Манева счита, че до водната рецесия в Перник и евентуално в други райони се е стигнало поради това, че няма задоволително специалисти на постовете в другите ведомства, а там са налице политически назначения на некомпетентни по водните въпроси хора.

Тя споделя, че по нейно време не е имало по какъв начин да подпише график, поради който след това да бъде упрекната, тъй като за заместител по тематиката е имала специалист, който е играел ролата на преграда. " Такова нещо не можеше да ми се случи, той бе бариерата, която нямаше да разреши ", сподели тя в ефира на Българска национална телевизия. Определи експертизата сега " безусловно под всякаква рецензия " и че на процедура няма такава. " Повечето са политически назначения, некомпетентни хора, не можещи да вземат решения ". Затова тя счита, че цялата отговорност е стоварена върху министъра, който е принесен в жертвоприношение.

Нено Димов бе заместник-министър на околната среда, когато Манева беше министър.

Манева описа и че още при първия кабинет Борисов, в който тя била специалист при министъра на околната среда Нона Караджова, се видяло, че би трябвало да се вземат ограничения, с цел да се предотвратят обстановки като днешната за Перник. Заради откритото тогава неприятно ръководство на водите е написана тактика с ограничения, която обаче била призната през 2012 година в сакат тип от държавното управление и Народното събрание поради противоречие с текстове от страна на премиера Борисов, министъра на финансите и на районното развиване. И в този момент виждам, че още веднъж се връщат към тези хрумвания, нещо, което още преди 7 година трябваше да се направи, разгласи Манева.

Тя подсети, че по закон виновен за ВиК бранша е министърът на районното развиване, както и регионалните шефове, а също и контролните органи в лицето на структури като Басейнова дирекция. Всички мълчат и внезапно е отговорен Нено Димов, тъй като подписвал графика, заключи Манева. Според нея специалистите в контролните органи пък мълчат от боязън пред локалните величия, от които зависят.

По адрес на " Стомана Перник " някогашният министър изясни, че предприятието би трябвало да има опция за прилагане на вода и крепко няма, то е тъй като очевидно е трябвало да вложи средства в това, а не е желало.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Водната рецесия в Перник (109)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР