Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова

...
Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Идват по-сложните три месеца от председателството

Министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова регистрира в ефира на Българска национална телевизия първите три месеца от председателството, като по думите ѝ те са сполучливи, само че към момента предстоят огромни провокации.
Проведохме над 100 срещи в София и над 670 съвещания на всички спомагателни органи на съвета. Постигнахме прогрес по всяко едно досие, което председателството пое. Тази войска от към 1600 индивида, които подготвихме да работят по другите тематики, сподели, че не може да бъде подценявана. Идват по-сложните три месеца, в които чакаме нелек спор , стана ясно от думите на министър Павлова.
Това, което следва в идващите три месеца, е също огромно предизвикателство. Ние направихме нещо коренно ново: предложихме чисто нова философия за това по какъв начин да подходим по тематиката " Миграция ". Това е пакет от седем законодателни досиета. Предлагаме да погледнем на този развой доста по-глобално. Още на вход на граница да се прави разбор на тези, които имат потребност от интеграция. Предложили сме това като самодейност и като законодателен пакет. Надявам се до края на месец юни да реализираме стъпка напред по тази нова философия, разясни Лиляна Павлова.
По думите ѝ една тематика, която България интензивно слага, е тази за качеството на храните и двойния стандарт, качеството на перилните препарати, козметиката. Надявам се, че ще успеем да убедим нашите сътрудници, с цел да търсим общо европейско регламентиране на този развой, сподели министърът на българското европредседателство.

Тази среща възобнови разговора като подобен, тъй като той беше доста сложен. В края на месец април ще имаме среща в Европейския парламент с Народното събрание на Турция и ще се проведат диалози по тематиките, които касаят тази тема. Дадена е поръчка за подготовка на последваща среща. Турция е значим сътрудник в тематиката " Сигурност ". Най-важното е единодушието да продължим осъществяването на декларацията за миграцията. Продължаваме работата на експертните групи, сподели Павлова.

Със сигурност тематиката е комплицирана. Ние знаехме, че преди една година няма да е елементарно. На срещите, които водим, се опитваме да намерим компромисното решение. Опитваме се да проведем тази среща във формат 28+6 в София, посочи министърът. Търсим дипломатичния метод, по който това да се случи. Най-голямото ни събитие в председателството е срещата на върха. Ще обсъждаме свързаността на Западните Балкани и тяхната сигурност. Павлова сложи въпроса декларацията от София да бъде придружена с анекс за залагане на съответни планове, по които обособените страни да се съгласят да работят през идващите години.
Лиляна Павлова регистрира, че изявленията в западни медии за българското европредседателство са съвсем 18 000, а от тях единствено 5% са отрицателни. По думите на министъра има сериозен позитивен тренд в отразяването на България в медиите на Запад.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР