Министъра на външните работи на Ирак Ибрахим ал-Джафари помоли за

...
Министъра на външните работи на Ирак Ибрахим ал-Джафари помоли за
Коментари Харесай

Ирак по време на Генералната асамблея на ООН потърси съдействие за строителство на атомен реактор


Министъра на външните работи на Ирак Ибрахим ал-Джафари помоли за подпомагане нуклеарните страни за строителство на атомен реактор в неговата страна.

„ Ирак моли за помощ нуклеарните страни за строителство на атомен реактор за мирни цели, за приемане на нуклеарни технологии “, съобщи дипломата в хода на изявлението си пред Генералната асамблея на Организация на обединените нации.

Ал-Джафари се базира на Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие (ДНЯО), съгласно който всяка страна може да развива мирни планове в бранша на атомната енергетика, оповестяват интернационалните организации.

Договорът за неразпространение на нуклеарно оръжие е от 1968 година, работи от 1970 година и съгласно него публично приети са единствено пет нуклеарни страни (Русия, Съединени американски щати, Англия, Франция и Китай) и не разрешава появяването на нови нуклеарни страни. Досега към ДНЯО са се включили 189 страни.
„ Ядрената петорка “ се задължава да не предава нуклеарно оръжие на други страни и да не оказва помощ за основаването му, а останалите участници в контракта да не подхващат основаването на атомна бомба.

Ирак ратифицира Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие през 1969 година
Общото заседание на Организация на обединените нации одобри през юли тази година първият контракт за цялостна възбрана на нуклеарните оръжия. Всички нуклеарни сили обаче бойкотираха гласуването, като не се включиха в конференцията, на която документа беше утвърден.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР