Министър взе решение за заплатите в държавните дружества.След разпореждане на

...
Министър взе решение за заплатите в държавните дружества.След разпореждане на
Коментари Харесай

Орязаха наполовина заплатите в държавните дружества

Министър взе решение за заплатите в държавните сдружения.

След предписание на министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и взето решение на Съвета на шефовете на " Държавна консолидационна компания " (ДКК) ЕАД, считано от 1 октомври, към този момент е понижено възнаграждението на всички изпълнителни членове от препоръките на шефовете на сдруженията с към 50 %.

Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на Държавната консолидационна компания Иван Зангочев, който беше потърсен за коментар по отношение на изтичащи периоди по разбор на сдруженията, сложени от министъра на стопанската система и промишлеността в края на август, написа economynews.bg.

През лятото финансовият министър съобщи, че заплатите в бордовете на държавните сдружения са достигали до 14 000 лв.. 

Зангочев сподели, че във всички дъщерни сдружения са лимитирани и представителните разноски. След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в сдруженията е понижен с 15 на 100, изясни той.

Анализът на положението на сдруженията демонстрира, че

на загуба са " Еко Антрацит " ЕАД, " Еко инженеринг - РМ " ЕООД и " Националният институт за проучвания и сертификация " ЕООД, сподели Зангочев. Загубите на трите сдружения за предходната година са на обща стойност 9,041 млн. лева, като главната част тях - 8,761 млн. лв., е на " Еко Антрацит " ЕАД.

За останалите загубите са към 316 000 лв..

На облага са

" ВМЗ " ЕАД, " Кинтекс " ЕАД, " НИТИ " ЕАД, " Авионамс " АД, " Ел Би Булгарикум " ЕАД, " Монтажи " ЕАД. Дружеството " Институт по маркетинг " ЕООД към момента има насъбрани негативни резултати от предходни години.

Засега не се възнамеряват смени на управленията на сдруженията, сподели Иван Зангочев. На управленията са сложени цели при правенето на проектите за работата им за идващите три години - да се намерят благоприятни условия за покриване на насъбраните загуби. Това се отнася и за останалите дъщерни на ДКК компании, като за всички не престават анализите на подписаните от сдруженията контракти и тяхното бъдещо въздействие върху резултатите на сдруженията. 

По отношение на " Ел Би Булгарикум ", чието управление към този момент беше заменено, Зангочев сподели, че поради неизгодно подписани контракти на сдружението от последния изпълнителен шеф, документите е предадена на следствието и Министерство на вътрешните работи - Национална дирекция " Икономическа полиция ". Съмнителни контракти, подписани от предходния шеф на сдружението, към този момент са предадени на проверяващите органи, подсети Иван Зангочев.

Перспективите пред сдруженията на загуба

За две от сдруженията, които са на загуба - " Екоинженеринг РМ " ЕООД, и " Еко Антрацит " ЕАД, управлението на ДКК обмисля благоприятни условия от активността им да има доходи. Двете компании са основани с постановления на Министерски съвет от 1998 година и 2000 година, занимават се с рекултивация на закрити мини - първото на урановите, а второто - на мини за руди за цветни метали и въглищни мини.

Дружествата правят значима и нужна за обществото активност - възобновяване на почвите и терените до в началото или близо до първичното положение и наблюдаване на избрани индикатори за въздействието им върху околната среда, разяснява изпълнителният шеф на ДКК.

Възможност за бъдещи доходи се обмисля да бъде основана посредством преотдаването на част от рекултивираните хвостохранилища за потребностите на ВЕИ бранша. Към момента към момента се почиства собствеността на част от терените, върху които има построени уреди. След решаването на този проблем процесът на отдаване ще може да стартира, посочи Иван Зангочев. 

" Еко Антрацит " ЕАД има капацитет да се включи в рекултивацията на работещите мини в Маришкия басейн, само че това е в по-далечен проект, а задачата е в границите на три години да се търсят благоприятни условия сдружението да си покрива разноските, разяснява Зангочев. По тази причина и за това сдружение се обмисля преотдаване на рекултивираните терени.

Третото сдружение от групата на тези със загуба - Националният институт за проучвания и сертификация, има капацитет да разшири активността си в региона на издаването на документи и осъществяването на лабораторни проучвания, сподели Иван Зангочев.

Язовирите

Многогодишната тематика с ремонта на язовирите продължава с нов обзор на степента им на заплаха, като е поискано възобновяване на наличната информация от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Целта е да се получат настоящи данни за положението на оборудванията и дали степента им на заплаха е същата, каквато е била преди пет години, когато тези уреди бяха включени с държавно разпореждане в специфичен лист за поправки на язовири, за които страната беше планувала 500 млн. лв..

След приемането на информацията ще се реши степента на заплаха и в случай че е належащо, този лист с язовири ще бъде обновен, тъй че където е нужно, да се подхващат неотложни поправки, изясни Иван Зангочев. Той удостовери, че от отпуснатите от страната пари за ремонта на тези уреди са останали доста малко средства и сдружението доста деликатно ще преценя къде и по какъв начин ще бъдат изразходвани тези останки.

След като се прегледа обновеният лист на язовирите за незабавни поправки, ще се проучват вероятните източници за финансирането на тези действия.

За 10 от язовирите, по които се е работило, съпътстващата документи не е изрядна по Закона за устройството на територията, което затруднява издаването на Акт 16 за обектите. За други 23 уреди ремонтите са почнали с издадени позволения за градеж, само че и при тях има пропуски в последващата документи. 

За язовир " Огоста ", който е включен в допълнение в листата, се търсят благоприятни условия за намиране на целеви средства за осъществяване на ремонтно-възстановителните действия, защото такива не са били планувани.

Бизнес стратегии и отчетност

Крайният период, който управленията на дъщерните сдружения имат да дават на ДКК бизнес стратегиите си за интервала 2024-2026 година, изтече на 13 октомври.

Първи са предали плановете  " НИТИ " ЕАД, " Институтът по маркетинг " ЕООД и " Националният институт за проучвания и сертификация " ЕООД, сподели Иван Зангочев.

За първи път дъщерните сдружения ще изработят бизнес проекти със същия небосвод, както ДКК ЕАД, което доста ще усъвършенства опциите на ДКК да координира тяхното общо дейно развиване. Обобщени резултати от бизнес проектите се чака да са подготвени до 30 ноември, сподели Зангочев.

ДКК към този момент работи по основаването на Централизирана система за мониторинг и надзор на сдруженията. Идеята на системата е да следим на месечна база избрани индикатори на сдруженията - доходи, облага, доходност на облагата, вземания и отговорности, сподели Зангочев. Системата ще се управлява от ДКК, а концепцията е събирането на нужната финансова информация за дъщерните сдружения да става посредством профилиран програмен продукт.

Амбицията на управлението на ДКК е след три години всички сдружения да са на облага и да имат обезпечени благоприятни условия за осъществяване на активността си за последващите пет-осем години, разяснява Иван Зангочев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР