Министър Сачева, през април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до

...
Министър Сачева, през април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до
Коментари Харесай

Сачева: Вместо ваучери през април пенсионерите ще получат 120 лв. в брой

Министър Сачева, през април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369лв. ще получат ваучери в размер на 120 лева, по какъв начин ще ги получават и къде ще ги употребяват?

- Ние се отказахме от концепцията за ваучерите. През април пенсионерите с пенсия от 300.01лв. до 369 лева, които са 392 000 души, ще получат 120 лева добавка към пенсиите си за хранителни артикули. Това ще коства към 47 млн. лева С тези пари - 120 лева, ще имат опция да си купят каквото им е належащо, парите се дават целево за хранителни артикули. Това споделя общественият министър Деница Сачева пред " Монитор ".

" Избрахме тези хора, тъй като те ще имат пенсия под линията на беднотия. Хората с минимална пенсия не са включени, тъй като те са най-привилегировани в този случай на нарастване на пенсиите, тъй като получават 20% нарастване. Пенсионерите с оптимални пенсии също са облагодетелствани, останалите пенсионери пък получават 5% нарастване от месец юли, а тези хора с пенсиите от 300.01 до 369 лева имат потребност от поддръжка и по тази причина за тях сме планували еднократно 120 лева От Национален осигурителен институт ще дадат лист на Агенцията за обществено подкрепяне с тези хора, а АСП ще преведе парите на хората, тъй че те ще разполагат с тях през април. Съобразихме се с рецензиите, че ниските пенсии би трябвало да ги подкрепяме посредством системата за обществено подкрепяне ", разгласи още тя.

Около 480 000 са пакетите с храна, които са раздадени на нуждаещи се, а 4000 са се хранили в публичните трапезарии в страната. " И двата типа поддръжка ще продължи и следващата година. По последни данни мярката за фамилии с деца до 14 год. е обхванала над 23 000 души, а изплатените средства са близо 20 млн.лв. По мярката Родители в претовареност пък 6000 фамилии получиха средства с цел да наемат детегледачка. Обръщам внимание на това, че увеличихме компенсациите за безработица от 9 на 12 лева, променихме и периода, в които могат да се получават тези компенсации от 4 на 7 месеца. Над 250 000 работни места са непокътнати по мярката 60/40 и още към 30 000 бяха непокътнати по мярката 80/20. Над 2 млн. пенсионери получиха добавки по 50 лева към пенсиите си от август месец до в този момент. Повече от 664 000 лица с трайни увреждания получаваха всеки месец финансова поддръжка ", разкри още общественият министър.

Сачева не чака новата 2021 година да бъде ли по-лека за обществената система.

" Тепърва ще има отблясъци от рецесията, които ще се демонстрират в бизнеса и в икономическата и обществена конюнктура. Имаме подготвеност мярката 60/40 да продължи до септември, само че да бъде много по-фокусирано подпомагането, и евентуално не толкоз обилно, колкото е сега ", споделя още тя.

На въпрос докога ще продължи поддръжката на фамилии, чиито деца не посещават учебно заведение поради пандемията, тя сподели: " Напълно сме обезпечили нуждата от тази помощ до края на тази образователна година, до 30 юни. Родителите ще могат да я употребяват. Отделени са 73 млн.лева за 2021г, а общата сума е 80 млн.лв за цялата образователна година. Родителите могат да аплайват за всеки интервал, в който децата им са в онлайн образование или карантина. "

Попитана, че през юни следва първите 17 000 дами да получат втора пенсия, Сачева разгласи, че те не са ощетени.

" Ние предприехме и съответни стъпки за тях, посредством закона за ДОО дадохме опция те да трансферират парите си или в Национален осигурителен институт или в различен фонд. Решението за това е доста персонално, всеки самичък би трябвало да реши по отношение на събитията, в които се намира. Аз поучавам всеки да прочете и да се осведоми задоволително от страницата на Национален осигурителен институт. Има калкулатор, който с акуратност би определил размера на пенсията съгласно стажа и прихода на всеки човек. Предприехме и стъпки във връзка с понижаване на коефициента на редукция, което благоприятства точно пенсиите на тези дами, които ще се пенсионират първи. Политическите решения дават опция хората с втори пенсии да не са в неподходяща обстановка, а в противен случай - пазиме техния интерес. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР