Министър-председателят Стефан Янев се срещна с посланика на Гърция Димитрис

...
Министър-председателят Стефан Янев се срещна с посланика на Гърция Димитрис
Коментари Харесай

Премиерът обсъди с посланика на Гърция изграждането на газовия интерконектор

Министър-председателят Стефан Янев се срещна с посланика на Гърция Димитрис Хронопулос. По време на диалога бе маркирано, че двете страни са стратегически сътрудници и бяха разисквани способи за задълбочаването на стратегически връзки посредством натоварен политически разговор и съгласувани старания по двустранни, районни и интернационалните въпроси.

Димитрис Хронопулос заявява цялостната политическа поддръжка на гръцкото държавно управление към българското държавно управление и акцентира, че двете страни са част от една и съща група по ползи в границите на района. Посланикът на Гърция изрази задоволство от поканата към неговата страна да взе участие като посетител на срещата на върха на самодейността " Три морета “.

Премиерът Стефан Янев удостовери поддръжката на българското държавно управление за всички взаимни българо-гръцки стопански, инфраструктурни и енергийни планове, които са от стратегическо значение както за двете страни, по този начин и за целия Европейски съюз.

В рамките на срещата главен акцент бе подложен върху вероятностите за по-ефективно съдействие в енергийната сфера, както и на опциите за увеличение на гръцките вложения в България, в това число във връзка с възобновимите източници на сила.



Във фокуса на диалога бе построяването на интерконектора Гърция-България. Премиерът Стефан Янев означи, че IGB е основен приоритет на българското държавно управление Изпълнението на междусистемната връзка и построяването на планувания терминал за полутечен природен газ в Александруполис са от стратегическо значение освен за България, само че и за целия район, защото това ще докара до действителна диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Строителството на газопровода е в ход и се чака да завърши до 31 декември 2021 година Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис, в който с 20% акционер е и " Булгартрансгаз “ ЕАД, се чака да бъде пуснат в употреба през 2023 година

Министър-председателят Стефан Янев и дипломат Димитрис Хронопулос показаха задоволството, че България и Гърция бяха измежду първите страни в Европейски Съюз, които реализираха техническа подготвеност и започнаха да издават и признават цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19, посредством който ще бъдат улеснени пътуванията. Премиерът Янев означи, че би било от огромна изгода за бизнеса и за туризма, в случай че всички гранично контролно-пропускателни пунктове сред двете страни бъдат отворени за преминаващи.

Внимание бе обърнато и на провокациите пред разширението на Европейския съюз във връзка с страните от Западните Балкани, в частното – на Република Северна Македония. Премиерът Стефан Янев акцентира, че България постоянно е проявявала откровена воля и старания за градивен и прагматичен разговор с Република Северна Македония и ще продължи в тази посока. В тази връзка посланикът на Гърция изрази схващане към българската позиция.

Българският министър председател употребява опцията, с цел да благодари за съдействието, което гръцките управляващи оказват във връзка с безпрепятственото осъществяване на изборите за народни представители на 11 юли на територията на южните ни съседи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР