Министър-председателят ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители

...
Министър-председателят ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители
Коментари Харесай

Премиерът Янев ще участва в срещата на върха на правителствените ръководители на ЦЕИ

Министър-председателят ще взе участие в срещата на върха на държавните ръководители на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), която ще се състои в петък, 3 декември, оповестиха от държавната осведомителна работа.

В рамките на своето онлайн присъединяване министър председателят Янев ще поеме публично Председателството на Инициативата от Черна гора и ще показа целите на България за 2022 година, когато нашата страна на ротационен принцип поема Председателството на най-голямата и най-стара районна организация в Централна и Източна Европа. Министър-председателят ще запознае страните членки с работните цели на българското Председателство, което се концентрира върху икономическото и обществено възобновяване от пандемията, подобряването на транспортната съгласуваност и вероятностите на младежите в района.

Със своите 17 страни членки Централноевропейската самодейност обгръща територия от 2.4 млн. кв. км. и население от съвсем 250 млн. души. Инициативата включва 9 страни членки на Европейски Съюз, страни от ЮИЕ в развой на договаряния за участие в Европейски Съюз, и страни от Източна Европа. Така тя свързва страни членки на Европейски Съюз с страни от Източното партньорство и Западните Балкани, като обезпечава платформа за взаимно съдействие и обмяна на отзиви по обстановката в района.

Организацията работи за обединена Европа с общи полезности. Нейните цели включват подсилване и усилване на положителното ръководство, върховенството на закона, устойчивото икономическо развиване, обществена кохезия, опазването на околната среда, сигурността и други

България открива връзки с ЦЕИ през 1990г. През 1992г. страната ни получава статут на наблюдаващ, през 1994г. – статут на асоцииран член, а от 1 юни 1996г. е пълновръстен член на ЦЕИ. България ръководи ЦЕИ на ротационен принцип през 2007г. и по смисъла на Насоките и разпоредбите на организацията и календара на Председателствата ще ръководи самодейността през 2022г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР