Министър-председателят Николай Денков заяви, че договорът с турската държавна фирма

...
Министър-председателят Николай Денков заяви, че договорът с турската държавна фирма
Коментари Харесай

Денков: Газовият договор на служебното правителство с Турция е неизгоден за България

Министър-председателят Николай Денков съобщи, че договорът с турската държавна компания " Боташ ", подписан от служебното държавно управление, е неравнопоставен за наша сметка. Документът урежда покупко-продажба и доставка на природен газ. Денков сподели още, че служебният кабинет е позволил управнически неточности и е нарушил редица правила. 

Премиерът и петима министри дадоха конференция по настоящи тематики, залегнали в управническата стратегия на държавното управление. Денков разясни, че са изготвили управническа стратегия, само че в подготовката й са се сблъскали с редица проблеми, наследени от предходното държавно управление. Той уточни още отрицателни образци като да вземем за пример, че по Плана за възобновяване и резистентност има извънредно съществено закъснение.

" Турската компания " Боташ " получава достъп до българския и до европейския пазар без противоположното да е правилно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебно държавно управление един дълготраен контракт за 13 години, задължава страната със стотици милиони лв. годишно, милиарди лв. за тези 13 години, даже в случай, че България не внася заложените количества газ. Разбира се, министърът на енергетиката е поел уговорката да се опита да контракти оптимално положителни условия за България с цялостно почитание към турската страна, само че той е подложен в една извънредно сложна и неизгодна позиция ", сподели Денков в границите на траяла съвсем два часа конференция, на която бяха изнесени обстоятелства за злоупотреби от страна на служебната власт в последните два мандата на държавното управление на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев. 

От първия ден на своето ръководство новото държавно управление „ гаси пожари “ в някои от министерствата, разгласи министър председателят . Става въпрос за милиарди левове под риск и съществено забавени промени с тежки последствия за страната. Денков сподели, че служебното държавно управление е позволило управнически неточности и е нарушило редица правила. За образец бяха дадени отводът да бъде импортиран план на бюджет в края на предходната година и импортираният тази година с несъразмерен недостиг от 6.8%. Заради закъснение под риск е сложено осъществяването на плановете по Планът за възобновяване и резистентност и второто заплащане през тази година:

" Реформи и вложения, които трябваше да бъдат приключени до декември предходната година, са изпълнени единствено на половина, което освен не докара до искане за второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, само че даже сега ние сме в риск тези средства да не могат да бъдат получени през 2023 година. Ясно е, че ние би трябвало да създадем всичко допустимо да наваксаме с това закъснение ".

Част от откритите нередности ще се препратят към контролните органи и, в случай че се открият нарушавания, ще се препратят към прокуратурата, обобщи  министър председателят Николай Денков, който не счита, че има " води война с президента Румен Радев ". Изнасяме единствено обстоятелства, сподели министър председателят и добави:

" Аз съм подготвен още веднъж да се обадя след тази конференция на прилежащата постройка и да кажа: " Искате ли да се забележим, да работим дружно за решаването на тези проблем. Бях задоволително толерантен, търпелив. Ние не сме хората, които сътворяваме напрежение, само че няма по какъв начин да премълчим, когато имаме съществени, действителни проблеми, за милиарди левове ".

Според министър-председателя президентската институция досега е премълчавала поставените през днешния ден проблеми.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР