Министър-председателят Николай Денков заминава на официално или работно посещение в

...
Министър-председателят Николай Денков заминава на официално или работно посещение в
Коментари Харесай

Денков лети за САЩ, лобисти му организират среща с Байдън, месец преди да сдаде премиерския пост

Министър-председателят Николай Денков отпътува на публично или работно посещаване в Съединени американски щати, оповестиха през днешния ден източници на Епицентър. Бг  от Министерски съвет.

Визитата ще бъде в интервала 7-8-9 февруари 2024 година.

Информацията за воаяжа на Денков зад Океана бе оповестена първо в “Афера ” през вчерашния ден, а през днешния ден доказана и пред медията ни.

Все още няма публично известие от пресслужбата на държавното управление за задачата на визитата, за срещите, които предстоят и за състава на делегацията.

 

Според “Афера ” дадените от Политическа партия 100 000 $ по лобистки контракт, подписан от Асен Василев, което провокира следващия скандал към ръководещите, са били “с цел преди ротацията да бъде уредена среща на Николай Денков с президента на Съединени американски щати Байдън в Овалния кабинет ” и за “3 минути фотография с Байдън ”.

Партията дължи отговор на обществото с какви пари е заплатено на лобистите от Съединени американски щати, защото Законът за политическите партии в България не планува публични средства от партийните дотации да бъдат употребявани за лобистка активност.

 

" Лобистите „ Манатос и Манатос “ провеждат при започване на февруари аудиенция на министър-председателя Николай Денков във Вашингтон, написа през днешния ден " Гласове ",позовавайки се на  отлично осведомени източници във външно министерство. За първи път в историята на българската дипломация, наетата от политическа партия „ Продължаваме промяната “ лобистка компания, възнамерява посещаване на български министър председател в чужбина.

 

Към този миг няма удостоверение за среща на Денков с Байдън, оповестиха нашите източници. Дали това ще стане, следва да забележим.

 

Но в една от клаузите в подписания от Асен Василев договор с „ Манатос и Манатос “ е планувано точно образуване на такива срещи, в това число на най-високо ниво в Съединени американски щати, за водачите на „ Продължаваме промяната “. Прави усещане също, че подписаното от „ Продължаваме промяната “ съглашение с лобистите е с доста пай период – единствено за два месеца, което буди подозрение, че задачата на съглашението е точно визитата на Денков в Съединени американски щати, отбелязва Гласове.

Очаква се Николай Денков да организира диалози на най-високо равнище в Съединените щати, да посети разнообразни аналитични центрове и да изнесе лекция в университет във Вашингтон. Така на процедура едно частно посещаване, проведено против финансиране от лобистка компания, в България най-вероятно ще бъде показано като държавна аудиенция на българския министър-председател.

 

Странно е, че месец преди да сдаде премиерски пост Николай Денков прави старания за посещаване в Белия дом и за среща с Байдън.  Създава се усещане, че Денков и Политическа партия желае “да се потвърдят ” на Големия брат и то преди встъпването на Мария Габриел като министър-председател на България.

 

Посещението на Николай Денков във Вашингтон ще бъде в разгара на най-големия скандал, който уронва имиджа на Политическа партия и на неговия финансов министър Асен Василев, а от там и на цялото държавно управление, ръководено от Николай Денков. Източници на Епицентър. бг настояват, че сътрудниците ни зад океана към този момент са изразили недоволството си от обстоятелството, че американски жител е бил измамен от българския финансов министър.

 

Както към този момент писахме, в основата на абсурда са две от основните фигури на “Продължаваме смяната ” - министърът на финансите Асен Василев и депутатът Даниел Лорер, чиято брачна половинка Виолета Лорер е началник на кабинета на финансовия министър.

Разследващият уебсайт BIRD.bg разкри, че някогашна компания на Василев - “СТВ Консълтинг ” е с блокирани сметки поради иск на американския жител Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider),за над 5 милиона лв., само че е избавила парцелите си посредством бърза преференциална договорка.

 

Самият  Бретшнайдер се оказа шеф на офшорката “Акселберт ” (Akselbert Ltd), обвързвана с министъра на финансите, видно от информация от Регистъра на Британските Вирджински острови, която в BIRD получили публично от Комисията по финансите на островната страна.

Така наред с измамата на американския жител посредством имотни покупко-продажби на “СТВ Консълтинг ”, изплува и офшорката “Акселберт ” (Akselbert Ltd), на българския финансов министър, на която към  21.01.2024 година Асен Василев продължава да се води автентичен притежател и представител. 

 

За сериозните планове на американеца да търси правдивост в България приказва и фактът, че той внесе гаранция от 35,000 лева и още 6,000 лева за заплата на краткотрайния синдик на “СТВ Консълтинг ”.

 

Първото обществено съвещание по делото ще е на 6 февруари 2024 г, ден преди отпътуването на министър-председателя Денков за Вашингтон.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР