Министър-председателят Николай Денков повтори от трибуната на Народното събрание, че

...
Министър-председателят Николай Денков повтори от трибуната на Народното събрание, че
Коментари Харесай

Денков пред парламента: В следващите дни ще бъдат представени резултатите на кабинета

Министър-председателят Николай Денков повтори от трибуната на Народното събрание, че оставката на държавното управление е покана към ГЕРБ за започване на договаряния за ротацията.

 

Той заяви, че в идващите дни ще бъдат показани резултатите на кабинета за миналите 9 месеца, като пред депутатите изброи някои от достиженията на държавното управление " Денков - Габриел ", измежду които растежа на стопанската система с 2%, преодоляването на инфлацията и нарастването на заплатите в редица браншове.

 

Част от думите му бяха посрещнати с подбив от страна на депутатите на ГЕРБ. Въпреки това Денков продължи с изявлението си и съобщи: Въпреки средата на дезинформация, саботажи, офанзиви и провокации сме подготвени да продължим напред по осъществяването на заложените цели и на управническата стратегия с министър-председател Мария Габриел. "  

В речта си акад. Денков уточни, че прогнозите за банкрут не са се сбъднали и няма да се осъществен.

 

Премиерът на България напомни, че подадената от него оставка е в духа на поетия ангажимент от подписаната декларация сред парламентарните групи на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отпреди девет месеца, чията съществена задача е била да се излъчи устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство.

 

Той напомни към какви задания са се обединили двете обединения:

„ Първо - да излъчат устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство. Второ – през първите 9 месеца министър председател да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за идващите 9 месеца Мария Габриел да е министър председател, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласоподават и да поддържат за идващия интервал препоръчаната номинация на другата парламентарна група. Четвърто - държавното управление да извършва законодателни и управнически стратегии. Пето - да се приготвят и одобряват промени в Конституцията в разговор с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества ", разясни Денков.

 

„ Време е да създадем дружно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  поредност и почитание към жителите като извървим до дъно пътя на промените, по който поехме преди 9 месеца. Нужна е политическа храброст, с цел да имаме самостоятелни съдии и прокурори, а не „ 8 джуджета и подправени нотариуси в правораздаването ”. За да стартират регулаторите да контролират публичните връзки, а не да бъдат употребявани като бухалки за завладяване на бизнеси ", разясни министър председателят.

 

Той прикани сътрудниците в ръководството да продължат по пътя на промените, както са дали обещание на българските жители, като в тази връзка подчертава върху промяната на регулаторните органи.

 

" С подадената оставка насочвам покана договарянията да стартират незабавно. В идващите дни ще представим оценката на министрите в последните девет месеца ", съобщи акад. Денков и добави, че държавното управление ще продължи да извършва служебните си отговорности до избирането на идващия състав на Министерски съвет.

 

Накрая Денков особено благодари на Габриел, министрите и народните представители, подкрепяли това държавно управление. Изказването му бе посрещането с овации от " Продължаваме промяната - Демократична България ", а след него министър председателят си потегли, с цел да участва на съвещанието на Министерския съвет, което ще се организира в 10.00 часа.

 

По време на дебатите депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски разкритикува премиера Денков, че напусна пленарната зала незабавно след речта си пред Народното събрание и изиска от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да върне „ премиера-беглец “.

 

Желязков обаче подсети, че няма пълномощията да задължава министър-председателя да се върне, само че съобщи, че той ще бъде известен.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР