Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети

...
Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на университети
Коментари Харесай

Премиерът Денков отново поиска обединяване на университети, въпреки съпротивата на ВУЗ-овете

Министър-председателят Николай Денков още веднъж посочи полезността от сливането на университети и висши учебни заведения като средство за възстановяване на качеството на образованието, научната активност и съдействието с бизнеса.

Това се случи на конференцията Innovation Nexus, проведена от Министерството на нововъведенията и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия.

Премиерът уточни, че посредством сливането работят страни като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски индикатори и по-успешна система на университетско обучение. Форумът се организира в София тех парк.

" България се трансформира бързо. Най-забележително се трансформират изследванията, нововъведенията, съдействието на бизнеса и висшето обучение. Има доста аргументи за това. Успяхме да използваме и приноса на българския евросомисар с сектор нововъведения. Това ни оказа помощ да прогресираме, само че в това време резервираме и характерности от предишното ", сподели Николай Денков.

Той даде като образец Софийския университет " Св. Климент Охридски ", който е основан като институция, правеща просвета в голям брой научни области, само че след идването на комунизма и налагането на руския учебен модел му се разпорежда тясна специализация, а за другите дисциплини се основават обособени университети и институти. Той оцени този модел като неефикасен от днешна позиция, тъй като губи конкурентоспособност и води до пропускане на благоприятни условия. 

" Мислейки по какъв начин можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия - страни със сходна демография съумяват да вършат страхотна просвета и учебен артикул. Видяхме по какъв начин обединявайки три университета с разнообразни профили Финландия основава един сполучлив и проспериращ университет - " Аалто ". Целта ни не е да копираме непознатия опит, само че да се срещнем с него и да приспособяваме главните фактори за триумф ", добави министър председателят Денков. 

Създаден след обединяването на Технологичния университет " Хелзинки ", Университета по изкуства и дизайн " Хелзинки " и Хелзингското учебно заведение по стопанска система, през днешния ден Университетът " Аалто " покачва своите индикатори в разнообразни ранглисти за качество на образованието, научна активност, интернационално съдействие. В същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници. За тях се класира точно след консолидацията на трите университета в един. 

Окрупняването на по-малките университети и висши учебни заведения в България на географски принцип бе показано като тенденция на промяна в областта на висшето обучение при започване на 2022 година, предава Българска телеграфна агенция.

Инициативата се посрещна със опозиция от страна на множеството университети и висши учебни заведения. Последваха предизвестия за митинги с аргумента, че промяната е недомислена и ще се организира без отчитане на достиженията и мощните страни на окрупняваните университети и висши учебни заведения. Заради липса на поддръжка от партниращите партии в тогавашната коалиция в последна сметка към уедряване не се пристъпи.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР