Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев

...
Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев
Коментари Харесай

Денков отговори на Радев: Защитавам националния интерес, другото са неоснователни спекулации

Министър-председателят Николай Денков отговори на рецензиите на президента Румен Радев като посочи, че пази националния интерес и всевъзможни други спекулации са неоснователни. 

Той разясни още един път позицията си за касетъчните бомби като посочи, че думите му пред " Скай нюз " са извадени отвън подтекста. 

" България, както и над 100 други страни, е подписала съглашението, което не разрешава касетъчните муниции. Ние сме унищожили тези муниции, не могат да минават през нашата страна, само че въпросът, в случай че чуете изявлението на " Скай нюз ", беше в напълно различен подтекст: " Дали бихте укорили Украйна, че ги употребява, в случай, че Русия към този момент ги употребява против тях. 

Да, ние съблюдаваме съглашението, няма да ги използваме и не поддържаме потреблението им, само че няма по какъв начин да съдим Украйна за това, че когато против нея се употребяват такива муниции и тя е решила да ги употребява. Това беше подтекстът, несъмнено, изречението беше извадено отвън това и беше употребено по различен метод ", уточни Денков. 

Министър-председателят удостовери, че държавното управление приготвя изпращането на старите БТР-и на Министерство на вътрешните работи на Украйна. 

" Тези машини не са от контингента на Българската войска, закупени са през 80-те години и престояват в хранилища на Министерство на вътрешните работи. Никога не са употребени, даже и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази позиция са тежест на Министерство на вътрешните работи. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от изгода, дадоха отговор " да " и ги приготвяме да ги изпратим ", сподели Денков. 

Премиерът е в Румъния, където се срещна със своя сътрудник Марчел Чолаку.Двамата са разискали напъните на двете страни за присъединението към Шенген и задълбочаване на съдействието. Като да вземем за пример, в региона на превоза, където отлежава план за втори мост Русе-Гюргево, а през днешния ден той придобива ново значение. 

" От години обсъждаме втори мост край Русе- Гюргево, защото е значимо направление, което непосредствено свързва България с Букурещ. То закупи ново значение с войната в Украйна, защото е част от логистичното направление за подготовка за защита на Източния фланг на НАТО и по тази причина имаме всички учредения дружно да ускорим процеса за обмисляне, планиране и подготовка на този мост във допустимо най-кратки периоди. Затова и обсъдихме вероятни източници за финансиране, с цел да се осъществя по-бързо. Същевременно тази задача изисква време. Ние поставихме въпроса да се пусне бързо и ферибота Руге - Гюргево, с цел да подпомогнем този натоварен трафик ", разяснява Денков.

 

Източник Българска национална телевизия

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР