Министър-председателят Николай Денков отговаря на актуални въпроси на депутати в

...
Министър-председателят Николай Денков отговаря на актуални въпроси на депутати в
Коментари Харесай

Блицконтрол в НС: Премиерът категоричен

Министър-председателят Николай Денков дава отговор на настоящи въпроси на депутати в границите на блицконтрола в Народното събрание.

Инфлацията в България спада с много бързи темпове , съобщи министър председателят на въпрос на депутат за цените на храните у нас. 

" През месец декември тя е по-ниска, даже и от упованията на Финансовото министерство. Очаквам да спадне и през януари. Правителството организира своите старания,за да успее да осъществя в няколко разнообразни направления конкуренция, която да смъкна цените. Излезе информация за редица понижени артикули, като желая да уточня, че става въпро за артикули, които са значими за хората с по-ниски приходи ", добави Денков. 

Ще бъдат отделени нови 2 милиарда евро, които да бъдат употребявани, с цел да бъде понижен мигрантският напън към Европейски Съюз. Част от тези средства ще бъдат ориентирани към България. Това съобщи министър председателят на въпрос на народния представител от „ Продължаваме промяната -Демократична България “ Даниел Лорер, който изиска да знае какви са резултатите от присъединяване на премиера във Европейския съвет, провел се през вчерашния ден в Брюксел. 

„ Основните тематики на Европейския съвет през вчерашния ден бяха свързани с актуализирането на бюджета, слагането на някои нови цели за финансиране , поддръжка за Украйна, поддръжка за битката с незаконната миграция. Нещо, което касае директно България “, посочи Денков. 

„ Отделно бяха разисквани и някои други проблеми, като конфликта сред Израел и Палестина , земеделските митинги и други “, добави той. 

По думите на Денков поддръжката за страната ни за присъединението на е врозоната и Шенген е търсена в самостоятелни диалози с министър председателите на разнообразни страни. „ Специално аз търсих диалози с страните, които по принцип са доста консервативни, когато се търсят решения, свързани с уголемение на Европейски Съюз – това са северните страни, Нидерландия и Германия. Във всички тези диалози имаше схващане за напредъка на България и за това, че България би трябвало да бъде част от еврозоната, когато извърши критерия за инфлация, и Шенгенското пространство “, сподели още министър-председателят.



Съгласно парламентарния устав всеки първи петък от месеца от 09:00 ч. се организира блиц надзор, в който по принцип вземат участие министър председателят и вицепремиерът. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма опция да участва на блиц контрола заради присъединяване в Третия министерски конгрес за съдействие с Индийско-Тихоокеанския район, който ще се състои в Брюксел, заяви ръководителят на Народното събрание Росен Желязков при започване на съвещанието.

В парламентарния надзор от 11:00 ч. на авансово заложени въпроси на народни представители ще дава отговор министър-председателят Николай Денков и министрите Калин Стоянов, Иванка Шалапатова, Галин Цоков, Христо Хинков, Кръстю Кръстев, Юлиян Попов и Кирил Вътев. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР