Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил

...
Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил
Коментари Харесай

Премиер и министър откриват държавната лаборатория на Капитан Андреево

Министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за проучване на пестициди на граничния пункт " Капитан Андреево ".

Капацитетът на лабораторията би трябвало да обезпечи навременен и ефикасен надзор върху качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат от Турция и трети страни.

От близо 2 години пробите, които се вземат на границата, пътуват за проучване до София. Това бави процеса и основава проблеми на водачи и търговци.

Проблемите започнаха, когато през 2022 година страната реши да отнеме монопола на частната компания, която от 10 години прави тази активност. За тези години страната е изгубила над 1 милиард лв., сподели тогавашният шеф на Агенцията по храните професор Христо Даскалов.

" 2011 година беше основана българската Агенция по сигурност на храните и от основаването на организацията е почнала подготовка, с цел да може всички тези действия, изключително тези, които костват много скъпо да бъдат трансферирани на частната лаборатория. Това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, в действителност е било обещано да постъпва в други сметки ", разясни Даскалов.

Процесът по премахване на частната компания от контрола на границата беше придружен със кавги и изказвания за предлагани солидни подкупи опасност за живота на заместник-министър и назначена защита.

Преди 3 месеца още веднъж се появиха изказвания, че частната компания се връща на границата. Министър Вътев беше сбит: " Евролаб " не се връща на Капитан Андреево. На Капитан Андреево застава страната ".

За задачата даже бяха направени законови промени, че проучвания на границата може да прави единствено страната. Оказа се, че през декември не лабораторната, а товаро-разтоварната активност е върната в частни ръце. Според някогашния заместител министър на земеделието Иван Христанов от това страната губи 50 милиона лв. такси.

" 4 милиона на месец горе долу идват от товаро-разтоварната активност. 85 хиляди камиона минават границата всяка година и всеки един от тях би трябвало да бъде разтоварен и претрупан ", сподели той.

От ПП-ДБ приготвят още една смяна, съгласно която страната ще поеме и товаро-разтоварната активност, само че към момента не е ясно по кое време ще стане това. Днес публично стартира работа държавната лаборатория. В нея са вложени 2 милиона лв. от държавния бюджет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР