Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и

...
Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и
Коментари Харесай

Заведенията: Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка на туризма

Министър-председателят Николай Денков потвърди, че схваща от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова. Той съобщи в телевизионно изявление, че не вижда съображение понижената ставка на Данък добавена стойност за ресторантьорите да остане в действие. По думите му броят на туристите у нас е „ огромен “ и няма причина 9-те % налог да продължат да работят, се казва позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България до медиите.

Премиер-министър е значимо да работи с числа и разбори, а не да употребява „ огромен “ и „ дребен “. Защото страна, която претендира да е туристическа, би трябвало да брани и развива този бранш, а не по всякакъв начин да се чуди по какъв начин да го съсипе. И подпомагането се случва с действителни дейности, а не с жакетче, брандирани бели ботушки и давене на костенурки, както прави министърката на туризма Зарица Динкова. Която от ден първи се знаеше, че нищо не схваща от туризъм и това се потвърждава всеки час по време на ръководството й. А сякаш щяха да ни ръководят най-хубавите специалисти.

Трябват дейности, каквито има в Гърция, Турция, Албания, Черна Гора, все страни, които са ни директен съперник. А ние освен, че не намираме метод да се популяризираме, само че и не намираме отговор на откровения черен PR, който се сипе върху нас. Включително от близки до актуалната власт НПО-та.  

Дори Националният статистически институт регистрира спад на задграничните туристи, само че за Денков очевидно те въпреки всичко са си задоволителни. Справка с последната естествена (предпандемична) година - 2019, демонстрира спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни за отмора през месец юли. Данните за юни също посочваха спад и август надали ще обърне тази наклонност. Всъщност броят на туристите в действителност дефинира значително ставката на Данък добавена стойност за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкоз по-благоприятни би трябвало да са изискванията за сектора. Иначе в Гърция, да вземем за пример, нямаше да има диференцирано Данък добавена стойност.

Официалните данни сочат, че след понижената ставка на Данък добавена стойност, средствата влезнали в държавния бюджет от директни и косвени налози в ресторантьорския отрасъл са се нараснали, а не са намалели. И да подчертаем – в 24 страни от Европейския съюз ставките за Данък добавена стойност в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани. За непрекъснато! Затова и ние все по-трудно се конкурираме с тях. И не, не сме не запомнили, че преди година, в средата на летния сезон, понижената ставка за бира и вино беше върната на 20%. Бира против самун! Нали по този начин беше....?

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България молим към всички лица, заемащи длъжности в изпълнителната власт, да бъдат оптимално обрани в посланията, които оставят по тематики, от които но в действителност нищо не схващат, а се управляват единствено от политиката на партиите, които съставляват. Ние постоянно сме били отсреща, с цел да разбираем кое е значимо за туризма и по какъв начин бизнес, страна и клиенти могат да вървят ръка за ръка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР