Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес

...
Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак отмени планираната си за днес
Коментари Харесай

Дипломатически скандал между Великобритания и Гърция

Министър-председателят на Англия Риши Сунак анулира плануваната си за през днешния ден среща с гостуващия в Лондон гръцки министър председател Кириакос Мицотакис. 

Според гръцки държавни източници явно срещата е била анулирана нощес поради позицията, която изрази Мицотакис в изявление за Би Би Си в неделя. В изявлението гръцкият министър председател съобщи желанието си още веднъж да сложи въпроса за връщането на частта от мраморните фризове от Партенона, която се съхранява в Британския музей в Лондон.

В изказване във връзка на решението на Сунак Мицотакис декларира: " Изразявам разочарованието си от това, че английският министър председател анулира плануваната ни среща няколко часа преди тя да се реализира. Гърция и Англия са свързани с обичайни връзки и рамката на двустранните ни връзки е извънредно необятна. Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са известни. Надявах се да имам случай да ги обсъдя и с английския си сътрудник, дружно с огромните провокации на интернационалната конюнктура: Газа, Украйна, климатичната рецесия, миграцията. Който има вяра в правилността и правотата на позициите си, не се опасява в никакъв случай от обмяна на причини ".

Гръцки държавни източници дефинираха анулацията на срещата от Сунак като политически неприемлива. Те припомниха, че в изявлението си Мицотакис не е споделил нищо друго от това, което е казвал и по-рано, а също така тематиката визира не държавното управление на Англия, а Британския музей, с който Гърция организира диалози.

В известие на " Даунинг Стрийт " се споделя, че " връзките сред Обединеното кралство и Гърция са извънредно значими. От съдействието ни в НАТО и посрещането на общите провокации като противозаконната миграция до взаимните старания за разрешаване на рецесията в Близкия изток и войната в Украйна. Вицепремиерът беше разполагаем да се срещне с гръцкия министър председател, с цел да обсъдят тези значими тематики ".

Скулптурите от атничния храм на богинята Атина, които през днешния ден се намират в Британския музей, са свалени от Партенона при започване на XIX в. от английския дипломат в Османската империя лорд Елгин, заради което и постоянно са наричани " Мраморите на Елгин ". През 1816 година английският парламент изплаща от Елгин релефите и ги дава на Британския музей, където се намират и до през днешния ден. Друга част са в Музея на Акропола. През 1983 година Гърция стартира акция за връщането на скулптурите от Лондон в Атина, а тематиката е източник на от време на време напрежение в двустранните връзки. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР