Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия понесоха

...
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия понесоха
Коментари Харесай

Изборно поражение за консерваторите на Борис Джонсън и знакова оставка

Министър-председателят на Англия Борис Джонсън и неговата Консервативна партия понесоха проваляне на частични избори в два региона, съобщи Франс прес.

Едната от загубите им бе нанесена в изборен регион, който торите държат от над един век. Консерваторите изгубиха това място на изборите в Тивъртън и Хонитън от центристката партия " Либерални демократи ". Изборите в изборния регион Уейкфийлд в Северна Англия пък бяха извоювани от главната опозиционна Лейбъристка партия.

Кандидатът на центристите Ричард Форд завоюва с над 6000 гласа разлика, заяви Ройтерс. За съпоставяне, консерваторите завоюваха това място през 2019 година с 24 000 гласа разлика. " Тази вечер хората от Тивъртън и Хонитън се изрекоха от името на Англия. Те изпратиха мощно и ясно обръщение. Време е Борис Джонсън да си върви и то в този момент ", сподели нощес Форд в победната си тирада.

До частичните избори в Тивъртън и Хонитън се стигна, защото депутатът реакционер Нийл Париш подаде оставка, откакто призна, че е гледал порно на телефона си в Камарата на общините, напомни ДПА.

В Уейкфийлд предходният титуляр Имран Ахмад Хан се отдръпна, откакто бе приет за отговорен в полово посягане против 15-годишно момче - закононарушение, за което бе наказан на 18 месеца затвор. На негово място бе определен лейбъристът Саймън Лайтуд с болшинство от близо 5000 гласа.

Председателят на английската Консервативна партия Оливър Даудън подаде през днешния ден оставка, като съобщи, че не може да продължи да заема председателското място след неуспеха на партията на частичните избори за парламент, съобщи Ройтерс.

Някой би трябвало да поеме отговорността за провалянето, посочи Даудън.

" Вчерашните частични избори за парламент са най-скорошният образец за много слабите резултати на нашата партия. Поддръжниците ни са опечалени и разочаровани от скорошните събития и аз споделям възприятията им ", написа Даудън в писмо до премиера Борис Джонсън, с което заяви, че подава оставка.

" Не можем да продължим да се вършим, че нищо не се е случило. Някой би трябвало да поеме отговорност и стигнах до заключението, че при тези условия не би било вярно да остана ръководител ", съобщи Даудън.

Британският министър председател Борис Джонсън беседва тази заран с финансовия министър Риши Сунак и не се тормози от още оставки на основни фигури от екипа си, откакто неговите консерватори изгубиха две места в Народното събрание на създадените през вчерашния ден частични избори, съобщи Ройтерс, като се базира на източник от ръководещата партия.

Той уточни пред организацията, че Джонсън е бил сюрпризиран от отдръпването на ръководителя на Консервативната партия Оливър Даудън.

Попитан дали английският министър председател се тормози от подаването на още оставки, източникът сподели: " Не, какво ви кара да мислите така… той всеки ден приказва на хората за идния ден и, както знаете, през днешния ден следва претрупан ден... Той ще се срещне с принц Чарлз след няколко часа, тъй че не се тормози. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР