Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското

...
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до германското
Коментари Харесай

Заплашена от санкции, Унгария се кани да блокира европейските пари

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е изпратил писмо до немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в което заплашва да наложи несъгласие на евробюджета. Причината е подписаното в четвъртък на страните членки, които нарушават върховенството на закона, съобщи Франс прес.

" Въпреки че Унгария е поела ангажимент в интерес на съдействието, предвид на последните събития, тя не може да обезпечи единодушието, належащо за пакета (от мерки), утвърден през юли ", се споделя в писмото, представено от унгарския информативен уебсайт mandiner.hu.

Пакетът от ограничения включва европейския бюджет за интервала 2021-2027 година (1074 милиарда евро) и проекта за възобновяване на стопанските системи на страните членки от рецесията с Ковид-19 (750 милиарда евро).

Европейският парламент и Германия, която договаря от името на 27-те, се споразумяха в четвъртък да не се изплащат пари по европрограми на страните, които не съблюдават върховенството на закона.

Според mandiner.hu унгарският министър председател Виктор Орбан е споделил, че " предлаганият санкционен механизъм се основава на неразбираеми правни избрания ", които отварят опция за " политически злоупотреби ".

Преди няколко дни - ден след съглашението, Орбан сподели пред маджарски медии, че " тъкмо сега няма време за полемика по върховенството на закона ". По-важното е страните, наранени от коронавирусната рецесия, да получат бързо средства от европейския бюджет и сумите за икономическо възобновяване. " Говоря за южноевропейските страни. Унгария има задоволителни финансов запаси за идващите две години ", добави Орбан. Но тогава той не съобщи категорично, че ще употребява правото си на несъгласие, само че загатна, че може да го направи, както писа унгарският новинарски портал portfolio, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

За да бъде признат, бюджетът на Европейски Съюз би трябвало да получи зелена светлина от Европарламента и да бъде признат единомислещо от всички страни членки.

Не е единствено Унгария е недоволната от " съмнителните критерии " за ограниченията

Бюджетът на Европейски Съюз да бъде предпазен, когато се откри, че нарушаванията на правилата на върховенството на правото в някоя страна от Общността засягат или може да обиден вярното ръководство на общия бюджет или отбраната на европейските финансови ползи по задоволително директен метод - подобен е контрактуваният текст в съглашението.

 Унгария разкритикува остро Европейска комисия след отчета й за върховенството на закона Виж още

Новата мярка обгръща всички бюджетни разноски и се планува да бъде прилагана освен в случаи на корупция и измами, а и при неуважение на главните полезности на Европейски Съюз.

В недоволството Виктор Орбан получи поддръжка от полския министър председател Матеуш Моравецки, чиято страна също е упреквана в нарушение на върховенството на закона, даже на европейските полезности. На конференция във Варшава на 6 ноември (в дни на изразеното неодобрение от унгарския му колега), Моравецки, разгласи за недопустимо да се слагат преводите от бюджета според от " концепциите (на Европейската комисия или на други страни членки) по какъв начин действа полската страна и по какъв начин действат самостоятелните полски институции ". Европейска комисия не може да взема решение случайно да не изплаща европейски средства, базирайки се на " съмнителни критерии ", акцентира полският министър председател.

 Унгария осъжда изборите в Съединени американски щати, дефинира ги като Виж още

Върховенството на закона в Унгария и изборите в Съединени американски щати

На фона опасността от страна на Будапеща към европейския бюджет и проекта за възобновяване кметът на Будапеща Гергей Карачон, водещ маджарски опозиционен политик, приветства избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати.

" Тръмп бе добър за държавното управление на Орбан, президентът Байдън ще бъде добър за Унгария ", написа във " Facebook ", представен от ДПА.

" Байдън не театралничи с диктатори... а се застъпва за върховенството на закона, човешките права и достолепие ", добави той.

 Унгарският министър председател Виктор Орбан изнася тирада посредством видеовръзка при откриването на третото Китайско интернационално ревю Внос-Износ, извършено в Шанхай, 4 ноември 2020
Унгарският министър председател Виктор Орбан изнася тирада посредством видеовръзка при откриването на третото Китайско интернационално ревю Внос-Износ, извършено в Шанхай, 4 ноември 2020
Снимка: XINHUA/БТА

Както е известно Виктор Орбан постоянно е изразявал благосклонностите си към президента Доналд Тръмп. Но в този момент негов представител съобщи пред държавната организация МТИ, че министър председателят е поискал " положително здраве и още повече триумфи " в писмо до Байдън.

Карачон на собствен ред счита, че " нормалността ще се завърне в Белия дом ". Той завоюва кметските избори в Будапеща през 2018 година като претендент, подсилен от няколко опозиционни партии.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР