Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев очаква София да подкрепи

...
Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев очаква София да подкрепи
Коментари Харесай

Заев: Идентичността не е въпрос, по който може да се преговаря през XXI век

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев чака София да поддържа начало на договарянията за участие в Европейски Съюз, което е част от уговорките в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, оповестява организация МИА, представена от БГНЕС.
„ Българският и македонският народ са другарски нации. Ние, политиците, би трябвало да им служим. Вярвам, че България ще поддържа даването на дата за начало на договарянията с Европейски Съюз, предстояща към този момент 15 години ”, съобщи Заев. Той акцентира, че този ангажимент е залегнал в Договора за другарство, за чието осъществяване би трябвало да дават отговор и двете страни.
Според премиера Договорът е затворил значими тематики. В момента има за решение не толкоз елементарен въпрос, за който би трябвало да се погрижат основани от двете страни комисии. Зоран Заев смята, че идентичността не е въпрос, по който може да се договаря през XXI век, и България схваща добре това.
„ Вярвам, че посредством решаването и използването на Договора с Република България ще намерим решения и на тези въпроси, тъй като идентичността е чувство ”, акцентира Заев и напомни, че по време на визитата си в Скопие българският министър-председател Бойко Борисов, който е европейски политик, е загатнал в своето изявление „ македонския народ ”.
Заев показа, че схваща желанието на България за по-бързо решение на всеки един от въпросите, само че счита, че договорите би трябвало да бъдат реализирани, а не да се употребяват като бариери.
Интересът на Северна Македония да стартира договаряния с Европейски Съюз не е единствено неин, а и на целия район - и на България. Това е гаранция за мир, непоклатимост, сигурност, бъдеще, стопанска система, съдействие и така нататък и се чака всички да бъдат водени от този интерес.
„ Ние ще отваряме преговорните глави редом с напредъка през годините ”, акцентира Заев. Трябва да бъде прилаган и изпълняван договорът с България и този с Гърция. Но това е ангажимент и право и на двете страни по контракта, тъй че се чака осъществяване на насрещните задължения от страна на България и Гърция. Посредством използването на тези контракти се заздравява другарството и се основават условия за напредъка на съдействието.
Според македонския министър председател играта на думи и на формулировки в изказванията е нещо, за което би трябвало да се внимава. Тъй като България се намира в година на избори, съществува прочут напън при вземането на решение. Той съобщи, че чака България и Гърция да бъдат авангард на подкрепилите решението за договаряния с Европейски Съюз.
В отговор на журналистически въпрос Заев беше безапелационен, че македонският език ще бъде предпазен, защото е вписан в Организация на обединените нации и е приет на всички места.
По отношение позицията на Франция, министър-председателят съобщи, че почита позицията на всяка страна поотделно и че този спор е обвързван с методологията на бъдещи договаряния за присъединение, само че не чака да възникне проблем с приемане на дата за договаряния. Подчертано беше, че Франция е огромен другар на Северна Македония.
Според Заев сега се търси способ за ускорение на договарянията, само че и за тяхното връщане обратно, в случай че страната претендент не се оправя. Това е обективна позиция, тъй като Северна Македония желае освен да отваря и затваря преговорни глави, само че и да организира нужните промени вътре в страната. „ Няма друга страна член на Европейски Съюз, която да е направила повече от Северна Македония, с цел да получи справедливо решение за начало на договарянията ”, съобщи Заев и акцентира, че е оптимист и не желае да прави прибързани изводи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР