Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, придружен от министъра на националната

...
Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, придружен от министъра на националната
Коментари Харесай

Русия определя политическия живот в Полша

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, съпроводен от министъра на националната защита Мариуш Блашчак предходната неделя, 25 юни, посети полско-беларуската граница. Повод за незабавното посещаване са съботните събития в Русия и протеста на групата Вагнер.

„ Всичко, което се случва там, се характеризира с висока степен на непредсказуемост “, сподели министър председателят. „ Не знаем изцяло и никой в света не знае тъкмо какви аргументи се крият зад това, което приключи късно нощес пред Москва. “

А по-рано в събота, 24 юни, откакто приказва на избирателен протест в Богатин, вицепремиерът и ръководител на ръководещата партия „ Право и правдивост “ (PiS) Ярослав Качински, отговаряйки на въпроси на публицисти за протеста на Евгений Пригожин, сподели, че знае толкоз колкото те, и даже да е знаел повече, отново нямаше да каже нищо повече. В същото време и Моравецки, и полският президент Анджей Дуда увериха поляците, че протичащото се е вътрешна работа на Русия.

Такава внимателна реакция на полските управляващи, явно се дължи на няколко аргументи. Варшава към този момент се обари съществено от прибързаните реакции предходната година, когато двама поляци бяха убити в Любелинското воеводство след рухване на украинска ракета. Преди Варшава да бъде скастрена от Вашингтон, полското външно министерство съумя да извика съветския дипломат Сергей Андреев и да му наговори куп гадости и клюки.

Този път полските управляващи не прибързаха със заключенията и разчитаха на западните си сътрудници. Моравецки сподели, че е провел " многочислени диалози и съвещания с нашите съдружници от Европейски Съюз и НАТО " в събота. Това също демонстрира, че Варшава не разчита на личното си разузнаване и експертна общественост, а избира да употребява непознати данни.

Това е малко необичайно за страна, която се нарежда на Запад като огромен специалист по Русия, а след началото на специфичната военна интервенция в Украйна непрестанно изтъкваше на Берлин и Париж, че „ не са разбрали ” метода на мислене на Москва. Или може би не е необичайно? Стрес пробата, проведен от Пригожин предишния уикенд, който засегна и Полша, ни разрешава да създадем следните изводи.

Първо. Русия дефинира политическия живот в Полша. На 24 юни в страната се организираха предизборни събития, проведени от „ Право и правдивост “, както и от опозиционните сили в лицето на „ Гражданска платформа “, „ Трети път “, „ Конфедерация “ и „ Левица “. Но в полските медии и обществени мрежи преобладаваха три думи - " Русия ", " Путин ", " Пригожин ".

Според Института за проучване на интернет и обществените мрежи, съботното отразяване на протеста на Пригожин в полския сегмент на мрежата възлиза на 220 милиона отклика. Това значи, че на всеки, който е употребявал интернет в събота, е показана информация за " вагнеровците " приблизително над шест пъти. Той засенчи митинга на ПиС в Богатиня (71 милиона отклика) и митинга на Гражданската платформа във Вроцлав (45 милиона отклика).

Нещо повече, Пригожин " събори " настройките на предизборните събития на най-големите полски партии. На съботен протест във Вроцлав водачът на Гражданската платформа Доналд Туск съумя да „ разгласи “ гражданската война и нейния провал в Русия, като упрекна Качински, че „ не е забелязал “ това. Моравецки отвърна, че до момента в който политиците от Гражданска платформа си спяха нощем, той е звънял в Брюксел и Вашингтон.

Второ. Полските анализатори и коментатори, с редки изключения, демонстрираха своята некомпетентност. „ Мисля, че ще стартира да изключвам полския OSINT “ (разузнаване с отворен код. - ред.), - разяснява реакцията на медиите специалистът от Варшавския университет по Русия и Закавказието Михал Садловски. - Защото се състои главно в автоматизирано препечатване на всичко, което се появява в съветския или украинския сегмент на Интернет. И несъразмерна възбуденост.

Малко по-рано някогашният полски дипломат в Армения и Латвия Йежи Новаковски приказва за същото. Описвайки обществената полемика по украинския спор, той уточни, че има прекомерно малко действителни разбори и прекалено много страсти на фона на затвърждаване на първичните пропагандни тези на киевския режим, което води до нереалистични упования.

Трето . Минск получи мощен коз в полското направление. Споразумението за евакуация на Пригожин и " вагнеровците " в Беларус развълнува Полша. Някои полски политици и специалисти започнаха да приказват за някаква допустима „ загадка задача “ на Пригожин, обвързвана с подготовката на „ провокации на полско-беларуската граница “ и „ спиране на военните и филантропични доставки през полско-украинската граница “. Така самият факт на наличието на " вагнеровци " в Беларус се трансформира в инструмент за напън върху Варшава, даже те въобще да не вършат нищо там.

Обобщавайки бурния уикенд, Rzeczpospolita декларира: „ Резултатът от войната или последвалите опити за прелом в Русия – които биха могли да имат доста по-силно влияние върху нашето бъдеще – не зависи нито от Ярослав Качински, нито от Доналд Туск. И което е по-лошо и за двамата, - и гласоподавателите им може някой ден да го схванат. “

Така наподобява, че Полша ментално продължава да си остава част от Руската империя, като Москва дефинира нейното бъдеще в по-голяма степен от Брюксел или Вашингтон.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР