Министър-председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс обяви, че по-късно този

...
Министър-председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс обяви, че по-късно този
Коментари Харесай

Премиерът на Нова Зеландия обяви търговска визита в Китай

Министър-председателят на Нова Зеландия Крис Хипкинс разгласи, че по-късно този месец ще посети Китай за усилване на комерсиалните връзки, макар задълбочаващата се угриженост за дейностите на Пекин в Тихия океан.


" Днес мога да разглася, че ще повеждам огромна комерсиална делегация в Китай в края на този месец ", съобщи Хипкинс, представен от Агенция Франс Прес.

Със спирки в Пекин, Тиендзин и Шанхай това ще бъде първото посещаване на новозеландски водач в Китай след началото на пандемията от Ковид-19.

Все още не е ясно дали ще се срещне с китайския си сътрудник Си Дзинпин. Не е оповестена към момента и точната дата на визитата.

Почти една четвърт от приходите от експорт на Нова Зеландия идват от Китай, което я прави една от западните страни, които са най-зависими от връзките с Пекин.

" Търговските ни връзки, подкрепени от неотдавна обновеното съглашение за свободна търговия, се оказаха необикновено устойчиви през последните години ", сподели Хипкинс.

Той добави, че връзките с Китай са измежду най-значимите, широкообхватни и комплицирани за страната.

Тези близки връзки, съчетани с нападателните старания на Китай да откри въздействие в Нова Зеландия, от дълго време тревожат съдружниците на Уелингтън.

Хипкинс изрази вяра, че връзките ще останат " постоянни и поредни ", като в същото време даде обещание да повдига въпроси, които будят угриженост, когато е належащо.

" Когато имаме терзания по отношение на правата на индивида, ще ги повдигнем, когато имаме терзания по отношение на търговията или други политически въпроси, ще ги повдигнем ", сподели той.

В предишното Нова Зеландия беше по-малко сериозна към китайските интервенции за оказване на въздействие в чужбина, както и към заканите към Тайван и репресиите в Хонконг, Синдзян и на други места, в сравнение с нейните съдружници във Вашингтон или Канбера.

Хипкинс разгласи също, че идващите седмици ще посети Брюксел и ще участва на срещата на върха на НАТО в Литва - знак за значимостта на връзките на Нова Зеландия с други демократични страни.

Тъй като стопанската система на Нова Зеландия се забавя, а изборите са планувани за октомври, Хипкинс е подложен на напън да подтиква стопанската система.

Според прогнозите растежът на Брутният вътрешен продукт през тази година ще бъде едвам 1%.

Понастоящем Нова Зеландия изнася огромни количества дървесина, месо и млечни артикули за Китай, само че Хипкинс съобщи, че желае да разнообрази износа, като включи в него и артикули, свързани с видеоигри. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР