Министър-председателят на Косово Албин Курти връчи на председателстващата Съвета на

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти връчи на председателстващата Съвета на
Коментари Харесай

Курти внесе в Съвета на ЕС молбата за членство на Косово

Министър-председателят на Косово Албин Курти връчи на председателстващата Съвета на Европейски Съюз Чешката република молба за присъединение към Общността, предава Reuters , като прецизира, че събитието се е състояло в Прага.  

Пет от 27-те страни от Европейски Съюз - Испания, Румъния, Словакия, Гърция и Кипър - не признават независимостта на Косово, което към този момент блокира всевъзможни на практика стъпки за подготовка за приемането му в Блока. Този проблем може да бъде решен единствено по един метод - признаването на независимостта на Косово от Белград. През последните месеци Брюксел интензивно упорства Сърбия да признае независимостта на най-младата страна на Балканите с аргумента, че позицията за Косово и връзките с Русия са главните спънки за приемането на западната ни съседка в Европейски Съюз.

Предаването на молбата съответствува със срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел, само че въпросът за приемането на Косово не е в дневния й ред. По-рано Върховният представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел съобщи, че пътят към Европейски Съюз за Белград и Прищина минава " посредством разговор и стабилизиране на обстановката в Косово “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР