Министър-председателят на Косово Албин Курти обясни в профила си във

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти обясни в профила си във
Коментари Харесай

Сърбия и Косово решиха спора с регистрационните табели

Министър-председателят на Косово Албин Курти изясни в профила си във Фейсбук, че държавното управление е готово да предприеме този ход, защото сръбската страна към този момент го е приложила " напълно ". Решението се " основава на правилото на взаимност като причина за контролиране на връзките сред самостоятелни страни ", съобщи още Курти.

 



 

Говорител на Европейската комисия сподели пред медиите, че Европейски Съюз приветства решението на Сърбия публично да признае издадените от Косово регистрационни номера, описвайки го като позитивна стъпка към възстановяване и нормализиране на връзките сред Сърбия и Косово.

От 1 януари транспортните средства с регистрационни табели RKS могат да се движат свободно в централна Сърбия. По-рано Сърбия беше срещу допускането на коли от Косово, на чиито регистрационни табели е изписана абревиатурата.

 

Сърбия отхвърля да признае независимостта на Косово, която Прищина разгласи през 2008 година. След този ход регистрационните номера на колите разпалиха спор поради изобразяването на националните знаци.

 

През 2021 беше решено да се употребяват стикери, с които тези знаци да се закриват.

 

Министерството на вътрешните работи на сръбското държавно управление разгласява на уеб страницата си отвод от отговорност, в който се показва, че разрешаването на транспортни средства с номера на Република Косово да влизат в Република Сърбия не значи признание на държавността на Косово, пишат от " Euronews ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР