Министър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Александър

...
Министър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Александър
Коментари Харесай

Президентът на Сърбия и премиерът на Косово преговарят за изчезнали хора

Министър-председателят на Косово Албин Курти и президентът на Сърбия Александър Вучич се чака да подпишат декларация за изчезналите лица по време на войната в Косово през 1988-1999 година Това се ще стане по време на среща, която ще проведат в Брюксел на 3 май, оповестиха КосоваПрес и Българска телеграфна агенция. На диалога им ще бъде разискван и въпросът за самоуправлението на сръбската общественост в Косово.

Депутатът от ръководещото придвижване „ Самоопределение “ и ръководител на комисията по външни работи и за диаспората в косовския парламент Арбъреша Криезиу-Хисени посочи пред организацията, че механизмът за самоуправление е друг от Съюза на сръбските общини и има разнообразни преимущества.

„ Ние сме в обстановка, в която мислим за основаването на изцяло нов механизъм, който е друг от Съюза (на сръбските общини). Всъщност ние непрекъснато се противопоставяме на сходно нещо, доколкото „ Самоопределение “ постоянно е било срещу Съюза, ние продължихме (да бъдем против) даже след идването си на власт. Положихме оптимални старания да приказваме за нов механизъм, друг от Съюза (на сръбските общини), и да не връщаме полемиката към минали договорености, които са учредени на моноетнически съюз. (…) (На срещата на 3 май в Брюксел) ще бъде подписано съглашението за изчезналите лица, което към този момент е контрактувано от основните договарящи “, сподели тя.

От друга страна водачът на парламентарната група на (опозиционния) Алианс за бъдещето на Косово Бесник Тахири сподели пред КосоваПрес, че съглашението сред Косово и Сърбия не би трябвало да се лимитира до Съюза на сръбските общини. Той добави, че на срещата на високо ниво на 3 май би трябвало да бъдат разисквани всички точки от главното съглашение, а освен Съюзът.

Срещата на 3 май ще бъде първата сред Курти и Вучич след договореността от Охрид на 18 март, с която беше признато допълнение към използването на главното съглашение сред Косово и Сърбия.

Междувременно основните договарящи в разговора Бесник Бислими и Петър Петкович се срещнаха на 4 април, след което беше оповестено, че е реализирано съглашение за текст на декларация за изчезналите лица.

Косовското държавно управление още не е дало отговор на питане на КосоваПрес за дневния ред на идната среща на Курти и Вучич.

Въпросът за основаването на Съюз на сръбските общини в Косово е една от главните противоречиви точни в разговора сред Белград и Прищина. Той е изтъкван и като мотив за протеста от страна на сърбите на днешните локални избори в Северно Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР