Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще пътува до Пекин следващата

...
Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще пътува до Пекин следващата
Коментари Харесай

Испанският премиер ще се срещне със Си Дзинпин в Пекин

Министър-председателят на Испания Педро Санчес ще пътува до Пекин идната седмица, с цел да разиска с президента Си Дзинпин китайския проект за разрешаване на спора в Украйна, заяви един от неговите министри.

" Посещението на господин Санчес ще се състои три месеца преди Испания да поеме председателството на Европейския съюз (ЕС) на 1 юли за интервал от шест месеца, съобщи министърът на председателството Феликс Боланьос, съобщи Агенция Франс Прес.

Ето за какво тази среща с китайския водач ще бъде опция за господин Санчес " да изясни (нашата) визия за европейското председателство ", продължи Боланьос.

Испанският социалистически министър председател ще бъде едвам вторият водач на страна от Европейски Съюз, след немския канцлер Олаф Шолц през ноември предходната година, който ще посети Китай след началото на пандемията от COVID-19 преди повече от три години.

Санчес ще отпътува за Пекин след присъединяване си във Форума за Азия в Боао (BFA), на остров Хайнан, като цялата обиколка в Китай ще се състои на 30 и 31 март, се показва в изказване на испанското държавно управление.

" Китай може да изиграе доста значима роля в посредничеството сред Русия и Украйна и това, несъмнено, ще бъде един от въпросите, които Санчес ще разиска с китайския президент “, съобщи Боланьос.

Подобно на Европейски Съюз, Испания оказва цялостна поддръжка на Украйна в спора с Русия.

През февруари Китай предложи кротичък проект от 12 точки за преустановяване на войната в Украйна, която продължава към този момент повече от година.

Припомняме, че на 20-ти март китайският президент Си Дзинпин направи посещаване в Москва, траяло три дни, което беше изтълкувано като мощна проява на поддръжка за съветския президент Владимир Путин.

Путин похвали китайския проект и съобщи, че е отворен за договаряния с Украйна, само че Съединени американски щати и Европа остават мощно скептични по отношение на способността на Пекин да посредничи.

" От значително значение е този спор да завърши и Русия да признае, че това е безусловно неоправдана експанзия ", добави господин Боланьос, който е считан за дясна ръка наСанчес.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР