Министър-председателят на България Кирил Петков (ПП) откри днес в Битоля

...
Министър-председателят на България Кирил Петков (ПП) откри днес в Битоля
Коментари Харесай

Кирил Петков откри български клуб в Битоля и призова да загърбим разликите с РСМ

Министър-председателят на България Кирил Петков (ПП) откри през днешния ден в Битоля реновирания клуб на Културен център " Иван Михайлов ". Посещението му е първото на български министър председател в Битоля.

Преди това Петков беседва с представители на български сдружения в Северна Македония.

„ Ако не работим дружно от двете страни на границата, има заплаха проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има същинска опция, в случай че се обединим, в случай че си протегнем ръцете във всички направления с държавното управление на РСМ, имаме късмет да създадем същински стъпки напред “, сподели министър председателят.

„ Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в разнообразни институции, че е време да загърбим разликите между тях, тъй като стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи дейности “, добави Кирил Петков.

Заедно с Петков в Битоля дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова, външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) и предшественичката й и сегашен зам.-шеф на външната комисия в Народното събрание Екатерина Захариева (ГЕРБ).

В делегацията е и външнополитическата съветничка на премиера Весела Чернева, която през вчерашния ден бе косвено посочена в Народното събрание от Генчовска и съпартийците и от Има Такъв Народ като проводник на външна политика за бързо повдигане на ветото по отношение на РСМ, несъответстваща на решенията на Народното събрание и Консултативния съвет за национална сигурност.

Наложи се в петък вечер министър председателят Петков да прецизира за следващ път, че няма да даде зелена светлина за започване на договаряния без глоба на Народното събрание.

В Битоля бе видян и водачът на българската партия Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че правата на българите би трябвало да бъдат обезпечени в Конституцията на РСМ, а спазването на тези права е изискването за начало на договаряния с Европейския съюз.

„ За да бъде Македония член на Европейски Съюз, това значи да съблюдава правата на българите в Македония. Права, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да може Северна Македония да бъде част от Европейски Съюз. Това е позицията на България. Радвам се, че съм тук и съм част от това събитие “, сподели Йотова.

„ Смятам, че министър-председателят ще вземе ограничения съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било доста обезпокоително и даже рисково “, добави вицепрезидентът.

“Всички жители на РСМ би трябвало да имат равни права пред закона, без значение с какво съзнание са”, сподели и някогашният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева (ГЕРБ).

Тя съобщи, че разполагаме с задоволително доказателства за нарушаването на правата на нашите сънародници в РСМ.

„ Имам доста тъжби и сигнали, в това число в Комисията по дискриминация, че българите в РСМ мъчно намират работа. Македонските управляващи основават компликации “, съобщи някогашният ни външен министър и даде като образец неотдавнашната история с българските номера на македонските коли. Пречки за коли с друга задгранична регистрация не са правени от страна на управляващите в Скопие.

Битоля бе опразнена за височайшето посещаване - магазините затворени, жителите по домовете си, а улиците бяха цялостни с униформени и цивилни служители на реда.

Същевременно няколко организации организираха демонстрации срещу визитата на българската делегация, само че отвън региона на формалните събития.

А от Скопие водачът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски акцентира, че в случай че Петков желае да покаже другарство, би трябвало да обезпечи на македонците в България сходни културни центрове в Благоевград и Сандански, като уточни, че другарството се демонстрира с каузи, а не в думи.

Първият македонски външен министър Денко Малески пък в публикация за plusinfo.mk съобщи, че откриването на подобен клуб в Битоля от Кирил Петков е неуместно, тъй като Иван Михайлов е бил “сътрудник на Хитлер”.

“Противникът на македонската нация Ванчо Михайлов остава правилен на мотото си, че е българин от Македония”, написа засегнат Малески.

„ Ръцете ви са кървави “, „ Гробищата са цялостни с българско другарство “, „ Фашисти, маскирани като админи “ бяха единствено част от транспарантите, с които жителите на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация.

Българският министър председател и министри в държавното управление трябваше да посетят далекопровода Битоля - Елбасан. Изграждането му е реализация на енергийната част на Коридор 8.

Програмата на делегацията включва и посещаване в Охрид, като ще има и разходка из остарелия град. Утре българската делегация ще сервира венци пред паметника на 15-те български туристи, починали от транспортен съд " Илинден " 2009.

Вицепрезидентът Йотова ще посети Дневния център за деца с аутизъм в Охрид. Проектът е финансиран от българското държавно управление от времето на ГЕРБ като част от формалната помощ за развиване, която всяка държава-членка на Европейски Съюз би трябвало да отделя от бюджета си за трети страни. Йотова ще участва и на откриването на офиса на Сдружение за приемливост и съдействие " Хоризонти ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР