Министър-председателят на България Кирил Петков беше готов да внесе компромисно

...
Министър-председателят на България Кирил Петков беше готов да внесе компромисно
Коментари Харесай

Бучковски: Петков беше готов за компромисно вето към Скопие, най-тежкият сценарий за Македония са предсрочни избори в България

Министър-председателят на България Кирил Петков беше подготвен да внесе компромисно предложение и да изиска мандат от Народното събрание за събаряне на ветото против Македония.

Най-нежеланият сюжет за районен съд Македония е в България да се проведат предварителни избори. Това съобщи в предаването Топ Тема на телевизия Телма някогашният македонски министър председател и специфичен делегат за договарянията с България Владо Бучковски.

Той въпреки всичко посочи, че чака държавното управление на Кирил Петков да остане на власт и да преодолее разтърсванията.

„ За страдание, няколко хода, които Петков предприе през последния месец, оставят у мен запаси дали е подготвен за такава решителна стъпка”, сподели Бучковски във връзка опцията София да вдигне ветото против Скопие за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз.

По въпроса за Македония към този момент има основано въодушевление, че в българския парламент би трябвало да стартира спор и би трябвало да се внесе нова декларация, в която да бъде включен текст, който липсва в рамковата позиция, а точно настояването българите да бъдат включени в македонската конституция.

Очакваше се да има предложение от страна на Кирил Петков за намиране на решение за анулация на ветото. Той можеше да изиска мандат за оповестената от президента Макрон самодейност, като подписването на вероятно съглашение можеше да се случи в Париж.

Има редица начинания по този въпрос – на Макрон, на Шолц, които биха могли да се прегледат от Народното събрание. Очевидно е, че и президентът Румен Радев в този момент трансферира топката на европейците – те да дадат гаранция за спазването на изискванията на съглашението, съобщи Бучковски.

Според него, основател на концепцията България да реагира на неизпълнението на Договора за другарство и добросъседство от страна на Северна Македония е президентът Румен Радев.

Той акцентира, че през целия интервал на ръководство на кабинета непрекъснато се е спекулирало, че България води две външни политики: едната – проевропейската, прозападната, проамериканската по-бързо да се стигне до намирането на решение, водена от кабинета на Кирил Петков и неговия външнополитически консултант Весела Чернева, и другата политика – на външния министър, излъчен от Има Такъв Народ, Теодора Генчовска.

Разговорите сред Генчовска и Османи предходната седмица, минали в градивен дух, демонстрираха, че Петков най-накрая е съумял да вкара външния си министър в тематиката, с цел да може да се реализира сделка със Скопие.

Бившият македонски министър председател е уверен, че Кирил Петков е в положение да си обезпечи парламентарно болшинство, само че е противоречиво дали въпросът за ветото ще може да влезе в Народното събрание поради останалите проблеми, които България има да взема решение сега.

„ Смятам, че в случай че той реши да сложи този въпрос в Народното събрание, ще получи поддръжката на част от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Смятам, че ще получи нужното болшинство, само че няма доста време до срещата на върха на Европейски Съюз. Времето не му е съдружник, а и при нас към този момент има отмалялост от това изчакване”, сподели Бучковски.

Войната в Украйна и съветската експанзия изкристализираха разликите сред четирите български партии, които са част от държавното управление. „ Продължаваме промяната е проамериканска, прозападна партия. Демократична България – също. Едно от партиите, която е най-популярна измежду софиянците и измежду интелектуалците, през последните няколко седмици предизвестява за съществено въздействие на проруските сили и върху самото правителство”, сподели още Бучковски. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР