Министър-председателят Кирил Петков ще направи оглед на изграждането на междусистемната

...
Министър-председателят Кирил Петков ще направи оглед на изграждането на междусистемната
Коментари Харесай

Премиерът ще инспектира в Комотини строежа на газовия интерконектор

Министър-председателят Кирил Петков ще направи оглед на построяването на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на град Комотини. Миналата седмица Петков инспектира строителството и интерконектора на българска територия. Целта е да се свържат газопреносните мрежи на двете прилежащи страни и да се обезпечи достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Всяка седмица министър председателите Петков и Кириакос Мицотакис обменят информация за темповете на строителството, което закъснява. Очаква се то да бъде приключено във втората половина на годината.

„ Юни месец, напълно действително, цялото строителство ще бъде приключено и България за първи път ще има същинска диверсификация на своя газ. Има разлика, когато двама министър-председатели си приказват всяка седмица по един план. В последните 3 месеца се е направило повече работа, в сравнение с предходната цяла година “.

Газовата връзка е с обща дължина 182 километра, множеството от които на българска територия. Ще обезпечи връзката с Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод и с планувани към този момент съществуващите терминали на полутечен природен газ. Трасето минава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали като обезпечава опция за газификация на всички обитаеми места в региона.

Ще свърже газопреносните мрежи на двете прилежащи страни, осигурявайки достъп до Южния газов кулоар и до редица нови източници на природен газ.

Интерконекторът е от огромно значение освен за развиването на районите, само че и за енергийната самостоятелност и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други огромни интернационалните планове като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планувани и към този момент съществуващи терминали на полутечен природен газ.

В петък министър-председателят Кирил Петков инспектира построяването на газовия интерконектор в региона на Стара Загора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР