Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на икономиката, образованието

...
Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на икономиката, образованието
Коментари Харесай

Днес в България отваря врати първият по рода си Институт за изкуствен интелект и технологии

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с министъра на стопанската система, образованието и научните проучвания на Конфедерация Швейцария Ги Пармелин. В рамките на диалога им в Министерския съвет акцент беше подложен върху Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), чието разкриване следва през днешния ден в София.

Премиерът Петков посочи стратегическото значение на института като форма на съдействие с двата най-големи софтуерни университета на Швейцария – Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL). Министър-председателят изрази убеденост, че INSAIT, който е първи по рода си център в Източна Европа, ще се утвърди като сполучлив модел за нововъведения на международно равнище. Неслучайно колоси като Гугъл, DeepMind и Amazon, както и софтуерният бранш в България припознават капацитета на института и поддържат самодейността.

Премиерът Петков означи, че е от извънредно огромно значение да се основават мостове сред науката и бизнеса и да се създават практични и потребни модели. В този подтекст министър-председателят посочи също устрема на държавното управление да наложи България като водеща дестинация за научни проучвания и нововъведения.



В срещата участваха още министърът на образованието и науката Николай Денков, министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, както и президентът на ETH Zurich проф. Жоел Мезо и президентът на EPFL проф. Мартин Ветерли. Представителите на двата водещи швейцарски университета акцентираха, че България и Източна Европа са известни със своите умни младежи и показаха убеденост, че новият институт ще им подсигурява опция за развиване по най-високи стандарти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР