Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район

...
Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с кмета на столичния район
Коментари Харесай

Кирил Петков обсъди доизграждането на метрото с кмета на Район „Слатина“

Министър-председателят Кирил Петков организира среща с кмета на столичния регион „ Слатина “ Георги Илиев, на която бе разисквано разширението на метрото. Премиерът бе безапелационен, че държавното управление ще предприеме нужните дейности и ще поддържа развиването на плана, който е от извънредно значение за жителите и гостите на София.

Във фокуса на диалога бе разширението на метрото през „ Подуяне “ и „ Слатина “. За построяването на правата Шипка - Гео Милев – Слатина - Арена Армеец/Тех парк - Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се обезпечат средства в размер на 405 милиона лв. от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери в хода на срещата министър-председателят Кирил Петков.

Причината тази права да отпадне за финансиране от Плана за възобновяване и резистентност е, че има риск при минимално закъснение на строителството ѝ по настоящия график, да не бъде приключена доникъде на 2026 година А до този период би трябвало да бъдат приключени и разплатени всички средства по Плана. Освен това политиката на Европейския съюз е ориентирана към финансиране на планове за районна съгласуваност. В тази връзка в Плана се планува създаване на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според плановете столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е планувано финансиране на градска железница.

По Плана са планувани средства за доизграждане на линията „ Хаджи Димитър “-„ Сухата река “ и ж.к. „ Левски “, включваща 3 спирки. За задачата е обезпечено 100% финансиране по линия на Плана за възобновяване и резистентност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР