Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие за срещите си с

...
Министър-председателят Кирил Петков пристигна в Скопие за срещите си с
Коментари Харесай

Кирил Петков пристигна в Скопие. САЩ не обмислят санкции за България заради Северна Македония

Министър-председателят Кирил Петков дойде в Скопие за срещите си с на Северна Македония Димитър Ковачевски и държавното управление му. Фокус на визитата ще бъде опитът за подновяването на дейния разговор сред двете страни, разискване за изискванията за унищожаване на ветото на България върху началото на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз (ЕС), както и уточняването на работните групи, които ще работят по изчистването на разногласията и изясняване на целите в връзките.

На летището в македонската столица българската делегация беше посрещната от външния министър на западната ни съседка Буяр Османи. Освен министър-председателя в Скопие са още министърката на външните работи Теодора Генчовска („ ИТН “), министърът на превоза Николай Събев („ Продължаваме промяната “) и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

„ Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е явен знак за решимостта на българското държавно управление да стартира нов разговор със Скопие и да бъдат обрисувани идващите стъпки, които двете страни да подхващат за решение на отворените двустранни въпроси “, написаха от държавната пресслужба.

Посещението на Петков идва ден след избирането на новото държавно управление на Северна Македония и няколко дни след отбелязването на 30-ата годишнина от признаването на самостоятелната македонска страна от България.

На извършения на 10 януари (КСНС) на тематика връзките със Северна Македония при президента Румен Радев представителите на парламентарно показаните партии се сплотиха към позиция, с която се желаят „ съответни резултати “ против повдигането на ветото върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейския съюз. На него беше доказана и досегашната позиция на София, съгласно която Скопие не е изпълнила заложените в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година условия.

В края на предходната седмица, малко преди да бъде определен за нов македонски министър председател, Димитър Ковачевски съобщи, че договарянията с България ще бъдат активизирани. Той акцентира, че измежду тематиките, които ще бъдат обсъждани, няма да попаднат езикът и идентичността на Северна Македония.

„ Македонските и българските жители се интересуват повече от стопанската система, обмена в културата, образованието и младежите и от транспортната инфраструктура “, сподели тогава той.

беше изказвана и от българския министър председател Кирил Петков по време на предизборната акция преди вота на 14 ноември.

В същото време в понеделник Държавният департамент на Съединени американски щати излезе с позиция в поддръжка на присъединението на Албания и Северна Македония към Европейски Съюз. От администрацията на президента Джо Байдън опровергаха и появилите се информации за възможни американски наказания против България, ако страна ни не вдигне ветото си.

„ Администрацията на президента Байдън не обмисля наказания против българското държавно управление и сме уверени, че държавните управления на Северна Македония и България са поели по пътя на градивния разговор, което ще помогне да се разрешат навреме техните разлики “, се споделя още в изявление на представителя на Държавния департамент Нед Прайс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР