Министър-председателят Кирил Петков обяви, че в момента в България се

...
Министър-председателят Кирил Петков обяви, че в момента в България се
Коментари Харесай

Хибридни лъжи. Гориво има, увери премиерът и видя кампания за всяване на паника

Министър-председателят Кирил Петков разгласи, че сега в България се всява суматоха за горивата без никаква причина. “Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши ”, споделя Петков в своя обява в обществената мрежа Facebook.

Той посочи, че в сряда един танкер е разтоварил и се чакат още два танкера за разтоварване в рафинерията на "Лукойл " в Бургас. Премиерът добавя, че ще призове Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши инспекция на това "кой и по какъв начин спекулира с цените ”.

"Колкото и хибридни неистини да се разпространят, казусът им е, че остават неистини, а на лъжата краката са къси ", написа още Петков.

Коментарът му идва откакто след като пред бензиностанциите в София и в други градове на страната се извиха опашки от коли. Като причина за създалата се обстановка водачите показаха изказвания в обществените мрежи, че цените на бензина и дизела ще се вдигнат фрапантно от четвъртък.
Какви са цените
В реалност сензитивен скок на цените няма. Това демонстрира информация в профилирания уебсайт. Увеличението при дизела, за който в обществените мрежи се твърдеше, че ще премине 3.20 лева за литър, приблизително е 0,04 лева

В по-голямата част от бензиностанциите в страната литър дизел е сред 2.58 лева и 2.76 лева Има и други бензиностанции, в които дизелът в действителност се продава за над 3 лв., само че тези обекти са по-малко.

Сходно е и ситуацията с най-разпространения бензин А95. Средната цена в бензиностанциите е 2.72 лева за литър. А нарастването е приблизително 0.04 лева

Пред Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация разяснява в четвъртък, че “на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са много под 3 лв. ”. Според него все още “няма никакви условия за шоково повишаване ”.

Ситуацията разяснява и министърът на електронното ръководство Божидар Божанов . “Свидетели сме на дезинформационна акция за основаване на суматоха по отношение на съществуването на горива ”, написа той във Facebook в четвъртък.

По думите на министъра "горива има и ще има ". “Комбинацията от дезинформационната акция и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишение на цени и нагнетяване на напрежението ”, разяснява още той.

От Българската петролна и газова асоциация излязоха с апел да няма презапасяване с горива. “Дори на някои обекти да свършат горивата, което е изцяло допустимо, само че допустимо най-бързо те ще бъдат снабдени. Проблемите са чисто логистични ", уточни Светослав Бенчев пред БНР още в сряда вечерта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР