Министър-председателят Кирил Петков и северномакедонският му колега Димитър Ковачевски подписаха

...
Министър-председателят Кирил Петков и северномакедонският му колега Димитър Ковачевски подписаха
Коментари Харесай

България и Македония подписаха споразумение за жп линията София-Скопие

Министър-председателят Кирил Петков и северномакедонският му сътрудник Димитър Ковачевски подписаха три меморандума за съдействие в границите на днешната междуправителствена среща. Заседанието се състоя в София, откакто предходната седмица Петков отиде първи в Северна Македония, с цел да организира първи диалози с управлението на западната ни съседка.

Документът планува задълбочаване на съдействието сред двете страни в земеделието, посредством продан на научна и техническа информация и трансфер на експертни знания.

Смесена работна група ще изготвя проект за развиване на плана за жп връзка София-Скопие и ще прави оценка на капиталовата стойност и изследване на опциите за финансиране от Европейския съюз и интернационалните финансови институции. Меморандумът за съгласие в по този план бе подписан от министъра на превоза и известията Николай Събев и министъра на превоза и връзките на Северна Македония Благой Бочварски.

Железопътната връзка е от значимо стратегическо и икономическо значение за жителите и стопанските системи на двете страни. Чрез построяването ѝ ще се интегрират изцяло железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа, написа в претекстовете на държавното управление.

Министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер и министърът на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши подписаха меморандум за съгласие сред Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Агенцията за поощряване на предприемачеството на Северна Македония.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред двете страни. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните по меморандума се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР