Министър-председателят Кирил Петков е разговарял по телефона с германския канцлер

...
Министър-председателят Кирил Петков е разговарял по телефона с германския канцлер
Коментари Харесай

Петков е обсъдил с Шолц газови доставки, помощта за Украйна и интеграцията на Западните Балкани

Министър-председателят Кирил Петков е разговарял по телефона с немския канцлер Олаф Шолц за сигурността на газовите доставки, за помощта за Украйна и интеграцията на Западните Балкани и съдействието със Северна Македония, оповестиха в петък от Министерския съвет.

От информацията излиза наяве, че българският министър председател е уведомил Шолц за помощта, която България може да окаже на украинската страна за ремонт на военна техника. Посочил е и опцията Варна да бъде логистичен център за жито – нещата, които разиска с украинския президент Володимир Зеленски преди ден по време на посешението си в Киев.

Петков е изтъкнал смисъла на превантивните ограничения на европейско равнище против рисковете от продоволствена рецесия в резултат на войната.

Акцент в диалога е била и енергийната сигурност в Европа, в това число ограниченията, които страните от Европейски Съюз подхващат за обезпечаване на газовите доставки.

България не получава от сряда съветски газ, откакто отхвърли да зипълни настояването на " Газпром " за заплащане в рубли. Същоот е ситуацията и с Полша, а казусът с газовите доставки в Европа занапред може да се задълбочава с идването на графика за заплащане на останалите европейски компании на съветския монополист.

Петков и Шолц са дискутирали и интеграцията на Западните Балкани и процеса на съдействие с Република Северна Македония.

" България е уверена, че бъдещето на района е в фамилията на Европейския съюз ", декларирал министър-председателят Кирил Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР