Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет министъра на външните

...
Министър-председателят Гълъб Донев прие в Министерския съвет министъра на външните
Коментари Харесай

Донев: България и РСМ трябва да следват положителния дневен ред в отношенията си

Министър-председателят Гълъб Донев одобри в Министерския съвет министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет. В хода на диалога им министър председателят Донев подчертава върху нуждата двете страни поредно да следват позитивния дневен ред в връзките си, да генерират удобен климат и да не позволен ерозия на постигнатото.

„ Извеждайки партньорството на напред във времето в нашите връзки, демонстрираме, че имаме действително общо предпочитание за реализиране на резултати в интерес на нашите жители “, означи министър-председателят.

В рамките на диалога акцент беше подложен върху въпроса за включването на българите в Северна Македония като държавотворен народ в Конституцията на страната, което е основна стъпка в подтекста на започването на договаряния за участие в Европейски Съюз. Премиерът Гълъб Донев уточни още изгодите от задълбочаване на търговско-икономическите връзки сред двете страни, както и от продължение на секторното съдействие. Бяха дискутирани също съдействието в енергийната сфера, както и реализирането на Коридор 8 като стратегическа европейска артерия за превоз и връзка.

Пред външния министър Османи министър-председателят посочи също смисъла, което България отдава, на възобновяване и поддържането на българските военни монументи на територията на Република Северна Македония, като изрази очакване за поддръжка по тематиката от страна на държавното управление в Скопие.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР